Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری ایران –توریست ها
Viewing all 68 articles
Browse latest View live

تصاویری از مناطق بکر آذربایجان

$
0
0

سپاس پروردگار بهارآفرین را که نوشیدن ترنم دلنواز گام‌های بهاری دیگر را ممکن ساخت در دشت‌های وسیع و پرباری که آذربایجانش نام نهاده‌اند.

دیر زمانی است به رقعه و خط نوشته، یادگار گذاشته‌اند مردمان دیروز که از بهشت خدای عزوجل تا به این ملک، دو گام راه است؛ و این روزها این دو قدم را در هر شهر آذربایجان که طی کنی، شکوه و شکوفه و شادمانی می‌یابی و لمس می‌کنی لطف خدای تعالی به این دشت و دمن تا چه اندازه بی‌پایان بوده است.

تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان
تصاویری از مناطق بکر آذربایجان

منطقه سیلوانا تکه ای از بهشت در ایران

$
0
0

iran

iranمنطقه سیلوانا با وجود دریاچه‌های کوچک و زیبا در پای کوه‌ها و رودخانه‌ها و آبشارهایی که در این منطقه سرازیر هستند، این سرزمین را به صورت تکه‌ای از بهشت درآورده و هرکسی را که پای در این سرزمین می گذارد مات و مبهوت از زیبایی‌هایش می‌کند و هر بار که به آنجا سفر کنی انگار برای نخستین بار است که آنجا را می‌بینی و مکان‌ها و زیبایی‌ها را کشف می‌کنی.

به گزارش توریست ها به نقل از ایسنا، منطقه آذربایجان غربی، سیلوانا یکی از مناطق بکر در اطراف شهرستان ارومیه در سال 86 به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری آذربایجان غربی مورد تصویب قرار گرفته و مقرر شده تا زیرساخت‌های مناسب از جمله هتل، مسافرخانه و راه‌های مناسب برای استفاده مسافران و گردشگران فراهم شود.

برای مطلع شدن از وضعیت و چند و چون اجرای مصوبات این منطقه نمونه گردشگری ابتدا به سراغ بخشدار سیلوانا رفتیم. یحیی خسروزاده، بخشدار سیلوانا گفت: نبود امکانات زیرساختی گردشگری سبب گمنامی این منطقه در میان گردشگران شده است.

وی با بیان این‌که تبدیل این منطقه به عنوان منطقه‌ی نمونه‌ی گردشگری در سال 89 تصویب شده است، اظهار کرد: تبدیل «سیلوانا» به منطقه‌ی نمونه‌ی گردشگری نیازمند آماده‌سازی زیرساخت‌های مناسب از جمله راه‌های استاندارد و هتل‌های اقامتی مناسب است.

بخشدار سیلوانا ادامه داد: توافق‌های اولیه و مرحله استعدادیابی از طریق اداره میراث فرهنگی، انجام و مقرر شد که مکان‌هایی که قابلیت گردشگری دارند، در این منطقه دست نخورده باقی‌مانده و به صورت روستاهای گردشگری مورد استفاده گردشگران قرار بگیرند.

بخشدار سیلوانا با اشاره به استعدادهای گردشگری در این منطقه، توضیح داد: سیلوانا یکی از 19 منطقه جهان است که اکسیژن خالص دارد و از قابلیت زیادی برای توسعه گردشگری بهره‌مند است

وی همچنین با اشاره این‌که اکثر مردم سیلوانا به کشاورزی و دامپروری مشغول هستند، اضافه کرد: پرورش عسل مرغوب از زنبورهایی که به صورت مهاجر در این منطقه وارد شده‌اند، یکی دیگر از ویژگی‌های منحصر به فرد این منطقه به شمار می‌رود.

خسروزاده خاطر نشان کرد: در حال حاضر اقامت گردشگران در سیلوانا کوتاه است و شب را در اینجا نمی‌مانند، در واقع اینجا مقصد اصلی گردشگران نیست، ولی اگر زیرساخت‌های اقامتی نه چندان گران قیمت اما متناسب با اقلیم و زندگی بومی مردمان مهیا شود، می‌تواند تحولی بزرگی در این منطقه به وجود آورد.

"شاهین شرقی" شهردار سیلوانا نیز به خبرنگار ایسنا گفت: ظرفیت‌های گردشگری موجود در منطقه سیلوانا می‌تواند سالانه میلیون‌ها گردشگر را به استان جذب کند، ولی هیچ امکاناتی برای گردشگران فراهم نیست.

وی افزود: منطقه سیلوانا یک بهشت دست نخورده برای جذب گردشگر است، ولی سرمایه‌گذاری در این بخش با مشکل مواجه است و تاکنون سرمایه‌گذاری نتوانسته موفق به سرمایه‌گذاری شود. شهرداری نیز بودجه محدودی دارد و با درآمدی که دارد فقط می‌تواند به امور شهری و نگهداری از چند خیابان بپردازد و توانایی سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری را ندارد.

شهردار سیلوانا با بیان این‌که در این منطقه هر دستگاه، ادعایی بر سر یک منطقه دارد، تصریح کرد: اداره میراث فرهنگی از زمان اعلام شدن سیلوانا به عنوان منطقه نمونه گردشگری قول‌های برای ایجاد زیرساخت‌های لازم در راستای ساخت هتل و دیگر امکانات برای گردشگران داده بودند که تاکنون عملی نشده است

برای پاسخ به این‌که چرا این منطقه با داشتن چنین پتانسیل‌های گردشگری نتوانسته آن طور که شایسته است میزبان مسافرانی که از مناطق مختلف برای دیدن این منطقه‌ای که گویی تکه از بهشت خدا بر روی زمین است، باشد به سراغ مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی رفتیم

"جعفر ذوالفقاری" در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا عنوان کرد: منطقه نمونه گردشگری سیلوانا از سال 86 مورد تصویب قرار گرفته ولی متاسفانه به دلیل کمبود اعتبار از زیرساخت‌های مورد نیاز برای جذب گردشگر و مسافر بهره‌مند نشده است.

وی ادامه داد: البته قسمت‌هایی از این منطقه به صورت مناطق بکر و دست نخورده مورد استفاده گردشگران قرار می‌گیرد

مدیر کل میراث فرهنگی آذربایجان غربی در پاسخ به این‌که چرا سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی در این منطقه ناکام مانده است؟ گفت: بوروکراسی‌های موجود بر سر راه سرمایه گذاری به ویژه در حوزه گردشگری و سنگ اندازی‌هایی که در این مورد، وجود داشته مانع انجام سرمایه گذاری در این منطقه شده است.

به گزارش ایسنا، منطقه سیلوانا با آبشار و روستای سوله دوکل، قله دالامپر و دریاچه‌هایی که در پای این کوه به وجود آمده‌اند به راستی که چشم‌ها را خیره و روح را نوازش می‌دهد ولی توجه نداشتن به این سرمایه‌های عظیم خدادادی، مردم منطقه را از سودی که می‌تواند از جذب گردشگر به دست آید و گردشگران نیز از این منطقه لذت ببرند، بی نصیب کرده است.

روستای پیران، زیبای ناشناخته در کرمانشاه

$
0
0

kermanshah

kermanshahسرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: مسئولین اداره کل از سرمایه گذاری برای توسعه اکوتوریسم حمایت کنند.

نصرت اله سپهر در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کرمانشاه، اظهار کرد: روستای پیران در استان کرمانشاه یکی از روستاهای زیبای توریستی، تفریحی حومه شهرستان تاریخی سرپل ذهاب واقع شده است که شرایط ویژه‌ای برای توسعه اکوتوریسم دارد.

 

هواشناسی کرمانشاه

 

وی افزود: پیران از جمله روستاهای جلگه‌ای، کوهستانی است که با توجه به منابع آبی مناسب از شرایط بسیار خوبی در جذب گردشگر برخوردار است. باغات متعدد، آبشار پیران و بافت طبیعی و فوق العاده منطقه و نزدیکی آن به شهرستان سرپل ذهاب علاقمندان زیادی را برای تفریح به آنجا می‌کشاند.

این مقام مسئول تصریح کرد: قرار گرفتن روستا در قطب گردشگری قصرشیرین امکان بازدید گردشگران روستا به سایر جاذبه‌های منطقه، نظیر مقبره احمد بن اسحاق، نقش آنوبانی نی، قلعه زیج منیژه و همچنین مجموعه 14 سرابی که از معروفترین آنها سراب‌های پل ماهیت، پیران، ماران و قلعه شاهی است را میسر می‌سازد.

وی خاطرنشان کرد: روستای پیران یکی از چهارده روستای هدف گردشگری در استان کرمانشاه است که در سال 1385 به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شد. روستای پیران با این که به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری استان معرفی شده است اما این زیبای ناشناخته چندان که باید مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار نگرفته است. این روستای دیدنی زمینه زیادی برای ایجاد تله کابین و هتل دارد.

وی تصریح کرد: این منطقه که استعدادهای اکوتوریستی فراوانی دارد، می‌تواند با جذب گردشگران، تحول اساسی، نه تنها در اقتصاد مردم مهماندوست روستا، بلکه در منطقه ایفا کند

سپهر یادآور شد: اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه از تمامی سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری در روستاهای هدف گردشگری به منظور توسعه اکوتوریسم و فراهم کردن امکانات لازم برای جذب گردشگر را دارند حمایت می‌کند. این حمایت‌ها شامل واگذاری زمین، ایجاد زیرساخت‌ها و کمک در ارائه تسهیلات بانکی خواهد بود.

عجایب چهارگانه ترسناک ایران

$
0
0

irantourism

irantourism

یک پژوهشگر حوزه‌ی گردشگری گفت: در ایران، مناطق عجیبی برای گردشگری وجود دارد که علاقه‌مندان می‌توانند به آن‌ها سفر و صحت مطالبی را که درباره‌شان مطرح می‌شود، بررسی کنند.

به گزارش توریست ها به نقل از ایسنا، هدف همه‌ی گردشگران از سفر، فقط تماشای مناظر دیدنی و خوش‌گذرانی نیست، بلکه برخی هم هستند که برای برطرف کردن احساس کنجکاوی، کسب دانش و ... سفر و مقصد خود را انتخاب می‌کنند. مونا زیدی مناطقی را در ایران معرفی کرد که افراد کنجکاو می‌توانند برای کشف آن‌ها سفر کنند.

باغی که از درختانش سنگ آویزان است!

این پژوهشگر حوزه‌ی گردشگری باغی را معرفی کرد که با بقیه‌ی باغ‌ها متفاوت است. او درباره‌ی این باغ توضیح داد: در 40 کیلومتری جنوب شرقی سیرجان، باغی قرار دارد که به آن «باغ سنگی درویش‌خان» می‌گویند. این باغ از 40 سال پیش که زمین زراعی شخصی به نام‌ «درویش‌خان» دستخوش اصلاحات ارضی شد، حالت طبیعی خود را از دست داد، چون درویش‌خان به نشانه‌ی اعتراض و در واقع به‌خاطر رنجی که از این اتفاق کشیده بود، درخت‌های باغش را که دیگر خشک شده بودند، در جای دیگری کاشت و سنگ‌هایی را از کوه‌های اطراف جمع کرد و به‌عنوان میوه‌ی درختانش از آن‌ها آویزان کرد. این کار باعث شد که مردم، پیرمرد را مجنون بدانند و کر و لال بودن پیرمرد نیز بر این شایعه‌ها افزود و باعث شد که کنجکاوی و اشتیاق گردشگران برای کشف این ماجرا برانگیخته شود.

او با بیان این‌که مشابه این باغ در کشور مکزیک نیز وجود دارد، افزود: باغی به نام «جزیره‌ی عروسک‌ها» در مکزیک وجود دارد که توسط مردی به نام «دون ژولیان سانتانا» ساخته شده‌ است. سانتانا مرد گوشه‌نشینی است که دنیا و خانوده‌اش را ترک کرد و 50 سال از عمرش را صرف ساختن یک باغ وحشتناک کرد. او بعضی از عروسک‌های کهنه را از زباله‌دانی‌های شهر جمع می‌کرد و بعضی دیگر را از راه مبادله‌ی میوه‌های باغ با عروسک به‌دست می‌آورد و بعد آن‌ها را از درخت‌ها آویزان می‌کرد. بازدیدکنندگان هم از دیدن عروسک‌های آویزان از درخت‌ها وحشت می‌کردند.

جنگلی که از آن صدای جیغ به گوش می‌رسد

زیدی درباره‌ی جنگلی که از آن صدای جیغ به گوش می‌رسد نیز گفت: در جنوب شهر مشهد، یک جنگل کنار روستایی قرار دارد. مدتی است که هنگام شب در این منطقه، صدایی عجیب و وحشت‌آور از میان درختان آن به گوش می‌رسد که سابقه نداشته است. مردم محلی می‌گویند که به‌محض تاریک شدن هوا، صدایی شبیه صوت یا جیغ از میان درختان این منطقه به گوش می‌رسد. این منطقه‌ در جاده‌ای که از جنوب مشهد به سمت کوه‌های بینالود و مشخصا روستای دیدنی مغان و غار آن منتهی می‌شود، واقع شده است و به نام کوه‌های خلج شهرت دارد.

او ادامه داد: برخی ساکنان منطقه، این صداهای وحشت‌آور را از ملخ‌هایی می‌دانند که به این منطقه هجوم آورده‌اند و شب‌ها به درختان پناه می‌برند، برخی دیگر نیز عواملی ناشناخته را از جمله آب‌وهوا، دلیل به‌وجود آمدن این صداها می‌داننند. این منطقه در دره‌ای واقع‌ شده که رودخانه‌ای از آن می‌گذرد. این رودخانه هر سال در یک فصل خشک می‌شد، ولی از سال 1390، یعنی درست از سالی که این صداها از جنگل شنیده می‌شود، همچنان آب در آن جریان دارد و همین امر باعث جلب توجه مردم و به تبع آن، ترس آن‌ها از این پدیده‌ی شگفت‌انگیز شده است. وحشتی که می‌تواند گردشگران کنجکاو را به‌ سوی خود جلب کند.

آیا ایران «مثلث برمودا» دارد؟

زیدی با اعتقاد به این‌که «ریگ جن» شگفت‌انگیزترین، اسرارآمیزترین و ترسناک‌ترین منطقه در ایران است، توضیح داد: این منطقه‌ی کویری که پر از تپه‌های ماسه‌یی است، در جنوب سمنان قرار دارد. این منطقه در شرق دریاچه‌ی نمک، شمال چوپانان و انارک و غرب جندق، یعنی در کویر مرکزی ایران واقع است و به‌دلیل وسعت زیاد و نداشتن چشمه یا چاه آب، در گذشته‌های دور، کاروان‌ها از آنجا عبو نمی‌کردند و فقط در سال‌های اخیر، گروه‌هایی از محققان و سیاحان به این منطقه رفته‌اند.

او اظهار کرد: «ریگ جن» با وسعتی حدود 3800 کیلومترمربع در حاشیه‌ی شمالی‌اش به کوه گوگردی و در حاشیه‌ی شرقی‌اش به جاده‌ی دامغان می‌رسد. بهترین مسیر دستیابی به آن، بخش شمال شرقی «پارک ملی کویر» است، جاده‌ی سنگ‌فرش ملک‌آباد که البته داخل مرز پارک است و زیر نظر سازمان حفاظت محیط‌ زیست اداره می‌شود. مسیر دیگر برای ورود به «ریگ جن» جندق است که در بخش شرقی پارک قرار دارد. چند سال پیش، علی پارسا - کویرشناس مقیم آمریکا - همراه میران‌زاده - رییس وقت پارک ملی کویر - با هواپیما بر فراز «ریگ جن» پرواز کردند تا ثابت کنند این منطقه شباهتی با «مثلث برمودا» ندارد.

وی درباره‌ی نگاه محلی‌ها به این منطقه، توضیح داد: محلی‌ها، چوپان‌ها و ساربان‌ها معتقدند که اگر کسی پایش به «ریگ جن» برسد، ناپدید و توسط ارواح و موجودات ماورایی به قلب «ریگ جن» فرستاده می‌شود! یکی از کاوشگران می‌گوید که حتی شترهای اهالی کویر هم وقتی به این منطقه می‌رسند، می‌ایستند و حرکت نمی کنند. «آلفونز گابریل» اتریشی و یک کاوشگر سوئدی قصد داشتند این منطقه را کشف کنند، اما هیچ‌کدام نتوانستند از این بخش کویر عبور کنند و «گابریل» فقط با عبور کردن از عرض منطقه، به‌ناچار به سمت یزد برگشت و این وظیفه به کاوشگران کنجکاو ایرانی محول شد. در نهایت، علی پارسا همراه با گروهش توانست از طول این کویر عبور کند.

او گفت: این منطقه، پوشش گیاهی و جانوری ندارد و تا کنون گزارشی درباره‌ی حیواناتی که احتمال دارد در اینجا زندگی کنند، ارائه نشده است. شن‌زارهای گسترده‌ی این منطقه و باتلاق‌های آن، هر انسانی را به وحشت می‌اندازد. اگر کسی بدون تجهیزات لازم به این منطقه سفر کند، گرفتار گل و لجن‌های بیابان می‌شود و به قولی، به کسانی می‌پیوندد که در این بیابان ناپدید شده‌اند!

وی افزود: تماشا و کاوش در این منطقه می‌تواند مورد علاقه‌ی گردشگرانی باشد که هدف‌شان از سفر، چیزی به‌جز تفریح است.

دیوارهایی که اجساد کودکان در آن‌ها دفن بود

زیدی اظهار کرد: هر ‌سال، گردشگران زیادی به تماشای بقایای ارگ بم می‌روند، ولی می‌توان فقط به‌خاطر ابهت و شکوه ارگ بم، از این قدیمی‌ترین سازه‌ی خشتی دنیا دیدن نکرد؛ چندی پیش، خبر کشف جسد چند کودک در دیوارهای بلند ارگ بم، توجه کارشناسان خارجی را جلب کرد و گروهی از باستان‌شناسان ژاپنی تصمیم گرفتند همراه با تیم گزارشگران، راهی ویرانه‌های ارگ بم شوند و به تحقیق درباره‌ی موضوع مطرح‌شده‌ بپردازند.

این پژوهشگر ادامه داد: ماجرا از این قرار بود که به‌طور رسمی، نخستین‌بار یک باستان‌شناس (نرگس احمدی) در گزارشی اجمالی، به کشف اسکلت نوزادهایی در ارگ بم اشاره کرد (گزارش‌ها و مقالات سالانه ی پروژه‌ی نجات‌بخشی میراث فرهنگی بم، س 1، ش 1، 1384). او از ماه‌های آغاز پس از زلزله، برای بررسی میزان تخریب به ارگ رفته بود. در آن روزها، رسانه‌ها با عناوینی مانند «گره معما در دست مومیایی‌ها»، «ابهام درخصوص کشف جسد در ارگ بم»، «کشف مومیایی کودکان در لابه‌لای حصارهای ارگ بم» و ... از این ماجرا صحبت کردند و خبرهایی، از سکوت مسوولان تا تکذیب خبر کشف اجساد تازه‌ی نوزادان، منتشر شد. برای پرس‌وجو درباره‌ی این ماجرا، علاقه‌مندان می‌توانند به دیدن ارگ بم بروند.

این پژوهشگر حوزه‌ی مردم‌شناسی در پایان، به خبرنگار ایسنا گفت: این مناطق، ترس را در بازدیدکنندگان برمی‌انگیزند. وجود چنین جاذبه‌هایی در کشورهای دیگر، ممکن است برای گردشگران علاقه‌مند به «گردشگری سیاه» جذاب باشد و برای دیدن آن‌ها هزینه صرف کنند. در ایران نیز علاقه‌مندان به حوزه‌ی «گردشگری سیاه» می‌توانند به این مناطق بروند.

قلعه والی ایلام

$
0
0

Governor_Castle_ilam

 

قلعه والی ایلام

در حال حاضر قلعه در ضلع شمالی خیابان پاسداران ایلام قرار دارد و مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته‌است.

معرفی قلعه والی:

قلعه والی در زمینی به مساحت ۱۷/۴۶۸۷ متر مربع احداث گردیده‌است که از این مقدار زمین، فضای سبزی به مساحت ۴/۱۷۹۲ متر مربع در ضلع جنوبی باقی مانده‌است. قلعه نمای جنوبی و شکلی تقریباً ذوزنقه‌ای دارد این قلعه زیر بنایی برابر ۰۱/۱۴۶۶ متر مربع دارد و مساحت حیاط درونی آن برابر ۴/۱۳۶۳ متر مربع است.قلعه والی در زمان ساخت در فضایی کاملاً باز ساخته شده ولی با پیش رفت شهرنشینی اطراف آن با ساختمانهای مسکونی و اداری محصور گردید. موقعیت قلعه به نحوی است که از سمت شمال با کوچه‌ای شش متری و از سمت غرب با خیابانی هشت متری از ساختمانهای مسکونی اطراف خود جدا شده‌است. از شرق نیز با ساختمان اداری اداره کل امور اقتصاد و دارائی ایلام محصور شده شده‌است و از جنوب به خیابان پاسدارن منتهی می‌شود. در ضلع شمالی قلعه تالار (شاهنشین)زیبایی وجود دارد که ابعاد و اندازه داخلی آن بزرگتر از سایر اتاقها می‌باشد. در وسط تالار حوض کوچکی قرار دارد که اطراف و داخل آن با سنگ مرمر مزین شده بود و در زمان بازسازی با کاشی‌های رنگی تزئین گردید. این حوض در اطراف چشمه‌ای که در آن زمان پر آب بوده ساخته شده ولی به مرور زمان این چشمه خشک و کم آب شده بود و برای اینکه حالت نمادین چشمه حفظ شود در باسازی قلعه با اجرای لوله کشی این قسمت نیز مرمت گردید تا به دست فراموشی سپرده نشود. وجود نرده‌های مشبک آجری به رنگ فیروزه‌ای، تراس‌های سرپوشیده ضلع جنوبی همراه با پنجره‌های مشبک با شیشه‌های الوان، اورسی‌های قلعه، ستونهای دایره‌ای، سرستونهای منقوش در ایوان، قوسهای کمانی و تزئینی و کاربندی بالای آن با کاشی‌های رنگی، درختان بلند و کهنسال کاج و حوض مستطیل شکل در صحن جلوی قلعه چشم انداز کاملاً زیبایی به قلعه و معماری آن داده‌است.

قلعه والی,قلعه والی ایلام

تاریخچه و موقعیت :

قلعه والی یکی از بناهای فرهنگی-تاریخی عظیمی است که در ضلع شمالی خیابان پاسداران قرار دارد. این بنای تاریخی که یادگاری از ادوله و زمان‌های پیشین و در نوع خود بی نظیر است. در سال ۱۳۲۶ قمری به دستور غلام رضا خان والی فیلی در محله‌ای بنام حسین آباد فیلی که به ده بالا مشهور بوده، احداث گردید. غلامرضاخان والی این محل و بنا را برای اسکان خود در فصل تابستان انتخاب کرده و آن را بر روی تپه‌ای نه چندان بلند احداث کرد و با توجه به آن، ارتفاع فعلی کف حیاط از اطراف آن محدوده ۵/۳ تا ۴ متر است.

 

در مورد تاریخچه قلعه والی چنانچه از سنگ نوشته‌ای که در تخت خان (محله‌ای در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی صالح آباد-ایلام) پیداست چنین آمده که غلام رضاخان بعد از ذکر چندین سطر از کارهای انجام شده خود می‌نویسد: امر به ساختن قلعه حسین آباد فیلی که مشهور به ده بالا است نمودم قلعه حمام و باغ به معماریت حاج درویش علی کرمانشاهی و حجاری رضاقلی در سال ۱۳۲۵ قمری به اتمام رسید.

قلعه والی,قلعه والی ایلام

 

بازسازی قلعه:

قلعه والی در زمان جنگ تحمیلی تا حدود ۵۰٪ تخریب شد که در سال ۱۳۶۷ با همکاری سازمان میراث فرهنگی بعد از دو سال تلاش بی وقفه در سال ۱۳۶۹ بازسازی آن به اتمام رسید و در اختیار مدیریت میراث فرهنگی استان ایلام قرار گرفت و در جریان بازسازی سعی بر آن شد که معماری و سبک دیرینه آن حفظ و تغییراتی در آن داده نشود ولی با توجه به این مسئله، تغییراتی جزئی از قبیل کارگزاری تیرآهن در سقف ایوانهای قلعه، سقف خرپشته‌ها و در اجرای طاق ضربی آنها، حذف و یا اضافه کردن دیوار در اتاقها و غیره داده شد.

در اجرای سقف کلیه اتاقه، از ملات گچ و آجر استفاده شده و در آنها از انواع و اقسام قوسهای بار بر و غیر بار بر(تزئینی) استفاده شده‌است. اسامی این قوسها عبارتند از : قوس جناقی، قوس نیم دایره (حلالی) و قوس سه قسمتی. قوس سه قسمتی فقط جهت نما سازی استفاده شده و بار بر نیست و برای بار بری قسمت‌هایی که در آن از این نوع قوس استفاده قوسی پنهان که در دل دیوار جاسازی شده‌است استفاده گردید.کلیه این قوسها از نظر اجرایی به سبک قوس رومی اجرا شده‌اند و اطراف آنها با شکستگی در آجر ه، برجسته نشان داده شده و همراه با کاشی‌های ریز رنگی تزئین شده‌اند. قوسهایی که به این سبک(سبک رومی) اجرا شده‌اند از مقاومت بالایی در مقابل فشارهای وارده بر خوردار هستند.

 

قلعه والی,قلعه والی ایلام

قلعه والی ایلام

در اجرای پوشش سقف اتاقه، هدف بوجود آوردن سقفی تقریباً گنبدی شکل و پشت بامی تخت و یکنواخت بوده‌است برای این امر ابتدا قوس‌های جناقی بر روی پایه‌های ۷۵ سانتیمتری اجرا شد سپس برای اینکه سقف از داخل به شکل گنبدی مانند دیده شود، با استفاده از سه کنج سازی و یا طاق چشمه در اطراف قوسهای جناغی، نمای داخلی سقف به صورت گنبدی شکل اجرا شد. در قسمت بالای دیوار فاصله بین قوسها را با خورده‌های آجر و مواد سبک پر کرده و بدین ترتیب سقفی گنبدی شکل و پشت بامی تخت بوجود آمد. کلیه دیوارهای قلعه بار بر بوده که با طاق نماهایی با ابعاد یکسان و قوسی نیم دایره تزیین شده‌اند. پوشش کلیه کف اتاقها، داخل حیاط و پشت بام قلعه آجر فرش و ملات گل و آهک بوده که در بازسازی با ملات ماسه وسیمان جایگزین گردید. برای جلو گیری از نفوذ رطوبت به داخل قلعه در هنگام بازسازی بدین ترتیب اقدام شد که ابتدا لایه‌های قبلی که شامل آجر فرش و ملات کاه و گل بود برداشته شد، سپس روی بام قیر اندود شد و بر روی لایه قیر آسفالت به ضخامت سه سانتیمتر و یک لایه ایزوگام و آسفالت اجرا گردید و برای حفظ شکل پیشین قلعه بر روی آنها یک لایه آجر فرش کشیده شد.  

قلعه والی,قلعه والی ایلام

 

ویژگی‌های معماری قلعه والی :

اکثر اتاق‌های قلعه تبادل داخلی داشته و تودرتو بنا شده‌اند، قلعه دارای ۲۰ اتاق بزرگ، پنج اتاق کوچک، چهار ایوان و دو تراس کوچک در ضلع جنوبی است. ضلع شرقی و غربی قلعه کاملاً با هم قرینه بوده و با کف حیاط اختلاف ارتفاعی حدود ۸۰ سانتیمتر دارند و با چهار پله سنگی با کف اتاقها و ایوان‌ها ارتباط دارند. قلعه با سه راه پله با چرخشی ۹۰درجه به پشت بام متصل می‌شود. قلعه دو برج نگهبانی به صورت نیم دایره در راس ضلع شمال شرقی و شمال غربی دارد و اطراف آن کنگره‌هایی جهت قرار گرفتن نگهبان‌ها برای دیده بانی وجود دارد. در داخل راهروها محلهایی به صورت طاق نما در دیوار احداث گردیده که محل استقرار نگهبانان بوده‌است. در راهرو مدخل ورودی ضلع شرقی، همچنین داخل اتاق شاهنشین و قسمت ورودی نگهبانی، سقف‌ها با کاشی‌های رنگی کار بندی و به وسیله گچبری‌های زیبایی تزیین شده‌اند در این قلعه شش زیر زمین در سه ضلع شمال، غرب و شرق وجود داردکه ارتفاع آنها تا زیر سقف دو متر است و روشنایی آنها به وسیله پنجره‌های مشبک آجری و رنگی از داخل حیاط تامین می‌گردد. عمده مصالح به کار رفته شده در ساختمان قلعه آجر و در مواردی از سنگ بوده‌است همانند کرسی چینی قلعه، دیوارهای حائل در ضلع جنوبی و استفاده از سنگ نما در ازاره داخل حیاط. در بازسازی قلعه در سقف‌ها و قوس ه، از ملات گچ، و در دیواره‌ها و زیر آجر فرشها از گل و آهک و در مواردی از ملات ماسه و سیمان استفاده شده‌است.

 

قلعه والی,قلعه والی ایلام

قلعه مذکور سه در ورودی در سه ضلع جنوب شرق و غرب دارد. ورودی اصلی قلعه در ضلع جنوبی قرار گرفته که با ۱۱ پله۲۰ سانتیمتری به داخل اتاق نگهبانی و سپس با هشت پله دیگر به کف حیاط مرتبط می‌شود. ورودی قلعه به سبک یونانی بنا شده بود. دیگر درهای قلعه به صورت خصوصی بوده و یا برای تردد مهمانها احداث شده‌اند که با راهروهایی سرپوشیده به داخل حیاط قلعه مرتبط می‌شوند، در منتها الیه دربها دو هشتی وجود دارد که نور تعدادی از اتاقها از آنجا تامین می‌شود این هشتی‌ها که در داخل یکی از آنها حوض کوچکی وجود دارد به هشت ضلع تقسیم می‌شوند. شکستگی در آجرها و اجرای طاق نماهایی در دیوار، اجرای انواع قوس بر سرنعل درگاه‌ها و ترئینات آجری بالای آنها زیبایی خاصی به هشتی‌ها داده‌است.

 

آینه کاری در قلعه والی ایلام

آینه کاری در سقف اتاقها معمول بوده که بقایایی از آن در یکی از اتاقهای ضلع غربی که به نحو بسیار زیبای اجرا گردیده بر جای مانده‌است. گچبری بر روی دیوارها و سقف اتاق شاهنشین به صورت نقوشی از گل و گیاه اجرا گردیده‌است. سنگ ازاره نمای بیرونی دیوار از سنگهای تراشیده شده مستطیلی شکل است که حالت برجسته نقشهای اسلیمی مختلف آن، در نمای دیوار بکار رفته شده‌است.

 

کاروانسرای عباسی، کهن‌ترین هتل ایران

$
0
0

abasi

کاروانسرای عباسی

کاروانسرای عباسی، کهن‌ترین هتل ایران است که بعضی از خارجی‌ها وقتی به اصفهان سفر می‌کنند، فقط می‌خواهند در این هتل بخوابند، وگرنه حتی تا مرز انصراف از سفر به ایران پیش می‌روند.

به گزارش توریست‌ها به نقل از ایسنا، داستان پافشاری برخی مسافران و گردشگران خارجی برای اقامت در هتل یا همان کاروانسرای عباسی کاملا واقعی است. این را بارها مدیران آژانس‌های گردشگری گفته‌اند که چون نتوانسته‌اند اتاقی را در این هتل قدیمی که به کاروانسرایی تاریخی شهره است، رزرو کنند، گردشگران از رفتن به اصفهان منصرف شده‌اند یا آژانس طرف خارجی از فرستادن تور به ایران انصراف داده یا زمان اجرای تور در اصفهان جابه‌جا شده‌ است.

هتل عباسی با تبلیغ «کهن‌ترین هتل جهان» که روی سایت اینترنتی‌اش دیده می‌شود و نمایش تصاویری از شاهکار معماری ایرانی و مکتب اصفهان، گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به گذراندن حتی یک شب زیر این سقف تاریخی وسوسه می‌کند؛ ولی شرایط، قیمت و نظام هتلداری در این کاروانسرای قدیمی و البته دولتی به‌حدی دست‌وپاگیر است که خیلی‌ها را بر آن می‌دارد تا خود را درگیر این بازی چالش‌برانگیز نکنند.

این کاروانسرای قدیمی به‌دستور «شاه‌سلطان حسین صفوی» ساخته و به مادرش پیشکش شد و در زمان یورش افغان‌ها نیز تقریبا متروک شد. کاروانسرا در زمان «ظل‌السلطان» یک‌بار دیگر تعمیر و بعدها به آمادگاه پادگان اصفهان تبدیل شد. بنا را بار دیگر در سال 1336 تعمیر کردند که با قرار ماهانه 30هزار ریال در اجاره‌ی اداره‌ی قند و شکر اصفهان درآمد. می‌گویند این بهره‌برداری‌های نامناسب، کاروانسرای صفوی را از پا انداخت تا این‌که در سال 1336 به پیشنهاد «آندره گدار» که زمانی مشاور اداره کل باستان‌شناسی بود، شرکت‌ سهامی بیمه‌ی ایران آن را به مهمانخانه تبدیل کرد.

آماده‌سازی کامل بنا تا سال 1345 طول کشید. پس از آن به مدت دو سال، یک گروه هتلداری فرانسوی اداره‌ی این کاروانسرای تاریخی احیاشده را برعهده گرفت تا این‌که مدیریت آن به ایرانی‌ها سپرده شد، یعنی همان شرکت سهامی بیمه‌ی ایران. بعدها از کارمندان همین شرکت به‌عنوان مدیران این هتل بهره‌ گرفته شد، روندی که ظاهرا تا کنون ادامه دارد.

اقامت در این هتل دولتی برای بسیاری از ایرانی‌ها گران است؛ قیمت یک شب اقامت در اتاق معمولی یک تخته، براساس آنچه در سایت این هتل اعلام شده، 172هزار تومان است. گران‌ترین اقامت در این هتل نیز به سوییت صفوی با معماری باقی‌مانده و احیاشده‌ی دوره‌ی صفوی، به قیمت هر شب 700هزار تومان اختصاص دارد. سوییت‌های قاجار سبز و آپارتمان سه‌خوابه‌ی هتل نیز بین 500 تا 670هزار تومان برای هر شب قیمت دارند که در ردیف گران‌ترین‌های این هتل به حساب می‌آیند.

اما آنچه این روزها و با نزدیک شدن تعطیلات نوروز مورد بحث است، شیوه‌ی خاص هتلداری در این کاروانسرای قدیمی است که دردسرهایی را درست کرده، به‌طوری که آژانس‌های ایرانی تا زمانی که طرف خارجی اعلام درخواست نکرده باشد، ترجیح می‌دهند سراغ تنها هتل «5 ستاره‌» در اصفهان نرود.

کاروانسرای عباسی، کهن‌ترین هتل ایران

محمدعلی واقفی - قائم‌مقام جامعه‌ی تورگردانان ایران - با متفاوت دانستن نظام هتلداری تنها هتل «5 ستاره» شهر گردشگری اصفهان، به خبرنگار ایسنا گفت: در قرارداد این هتل، بندی وجود دارد که به هر تور در ازای هر چند اتاق، یک سوییت هم داده می‌شود. این تقریبا یک اجبار است که معمولا ما را برای تقسیم این اتاق‌ها و سوییت‌ها بین گردشگران به دردسر می‌اندازد و در بسیاری از مواقع، گردشگران را ناراحت و معترض می‌کند که چرا در سوییت اقامت داده نشده‌اند، بعد از همه‌ی این دردسرها و سرانجام کار، هتل فاکتوری با قیمتی عجیب برای این بند اجباری می‌فرستد.

او اظهار کرد: این هتل برای این بند اجباری پول می‌گیرد، در حالی که در همه جای دنیا و حتی دیگر هتل‌های ایران، شرایط این‌طور است که وقتی برای اتاقی درخواست می‌دهیم و هتلدار قبول می‌کند؛ اما در زمان تحویل، آن اتاق خالی را در اختیار ندارد و مجبور می‌شود اتاق دیگری را حتی اگر شرایط بهتری داشته باشد، در اختیار گردشگر قرار دهد، باز هم همان پول اتاق قبلی را می‌گیرد؛ اما هتل عباسی این‌طور نیست و شرایط خاص خود را دارد، یعنی اگر به جای اتاق رزرو شده، سوییت هم بدهد، پول همان سوییت را حساب می‌کند نه اتاقی که از قبل درخواست داده بودیم.

این تورگردان سپس به شیوه‌ی رزرواسیون این هتل در تعطیلات نوروزی که به‌صورت دوره‌های چند روزه تنظیم شده است، اشاره و بیان کرد: این دوره‌ها معمولا سه شبه هستند که اگر گردشگر چهار شب یا زمانی بین دو دوره‌ی سه‌ شب را در این هتل اقامت داشته باشد باید پول شش شب را بدهد. تشریح این شرایط برای آژانس‌ها و گردشگران خارجی واقعا سخت و پیچیده است.

واقفی ادامه داد: به‌خاطر این شرایط خاص، تلاش ما این است که تا حد امکان، زیر بار رزرو اتاق در هتل عباسی نرویم و حتی آن را به خارجی‌ها پیشنهاد نکنیم، مخصوصا این‌که کیفیت ارائه‌ی خدمات این هتل اصلا متناسب با ظاهرش نیست و معمولا مسافر را متعجب می‌کند؛ ولی گاهی خارجی‌ها آن‌قدر اصرار و پافشاری می‌کنند که چاره‌ای برای ما نمی‌گذارند.

او در عین حال به نوعی به این کاروانسرا حق داد که هزینه‌های گرانی داشته باشد و افزود: در هر حال عباسی، کاروانسرایی تاریخی و قدیمی با هزینه‌ای بالا برای نگهداری است که باید به‌عنوان یک موزه به آن نگاه کرد. معمولا در دنیا چنین هتل‌هایی،‌ هزینه‌های بالایی دارند و از این نظر نمی‌توان ایرادی گرفت؛ ولی در اصفهان به‌خاطر محدودیت اقامت، بخصوص برای خارجی‌ها باید اصلاحاتی در شیوه‌ی هتلداری صورت گیرد.

محمدابراهیم ابراهیمی - دیگر عضو جامعه‌ی تورگردانان ایران - نیز به این موضوع اشاره کرد که اگر به برخی گردشگران خارجی گفته شود کاروانسرای عباسی، اتاق خالی ندارد از آمدن به ایران منصرف می‌شوند و گفت: بسیاری از آژانس‌های خارجی می‌دانند قرار است در چه جایی اقامت داشته باشند، آن را قبلا دیده‌اند و به گردشگران خود پیشنهاد می‌کنند؛ ولی وقتی اعلام می‌کنیم این هتل پر است آن‌ها سخت توجیه می‌شوند.

وی ادامه داد: شاید این شیوه‌ی خاصی که در هتل عباسی برای رزرو اتاق اجرا می‌شود به رفتار برخی آژانس‌های ایرانی گردشگری مربوط شود که معمولا ترکیب واقعی رزرو خود را به‌درستی مشخص نمی‌کنند یا وقتی انصراف می‌دهند، آن را با تأخیر اعلام می‌کنند. در هر حال باید این روش‌ها از هر دو طرف اصلاح شود، چون ما با گردشگر خارجی طرف هستیم که برای خدماتش از قبل پول داده و امکانات متناسب می‌خواهد، ضمن آن‌که آبروی کشوری را هم که به مهمان‌نوازی مشهور است باید در نظر بگیریم.

سیروس اعتمادی هم که عضو جامعه‌ی تورگردانان ایران است، به خبرنگار ایسنا گفت: واقعا عجیب است که هتل عباسی تا اردیبهشت‌ماه سال 93 حتی دو اتاق خالی هم ندارد، این باورکردنی نیست، آن هم در شرایطی که آژانس‌های همکار اعلام می‌کنند در هتل عباسی نتوانسته‌اند اتاقی را رزرو کنند. واقعا نمی‌دانم این اتاق‌ها را چه کسی از قبل رزرو کرده است!

اما عباس پیرمرادیان، یک راهنمای تور با اصالت اصفهانی است که گردشگران زیادی را به این هتل می‌برد. او به خبرنگار ایسنا گفت: وقتی می‌گویند برای این هتل مسافر داریم، واقعا به وحشت می‌افتم، تفاوت و تناقضی که در قیمت اتاق‌ها و شرایط هتلداری این کاروانسرای قدیمی دیده می‌شود، همیشه ما را در چالش با گردشگران می‌اندازد.

وی اضافه کرد: فکر می‌کنم عباسی جزو معدود هتل‌ها در ایران باشد که قیمت اتاق روبه حیاط با خیابان در آن، تفاوت دارد. ما این را چطور می‌توانیم به گردشگر خارجی بگوییم؟! گردشگر فقط به این فکر می‌کند که قرار است در هتلی پنج ستاره که کاروانسرایی قدیمی نامیده می‌شود اقامت کند؛ اما هنگام واگذاری و تقسیم اتاق‌ها با اتفاقی مواجه می‌شویم که سرانجام آن، شکایت گردشگر و آژانس خارجی است.

ظاهرا به‌جز موضوع اتاق‌های گران با قیمت‌هایی متفاوت و شیوه‌ی خاص هتلداری در این کاروانسرای قدیمی و البته دولتی که با برخی شرکت‌های نفتی نیز طرف قرارداد است، مسأله‌ی هلدینگ‌ها (شرکت‌های عمده‌فروش) هم وجود دارد که رزرو عمده می‌کنند و گاه باعث می‌شوند این هتل برای مدت زیادی جای خالی نداشته باشد و دست رد به سینه‌ی آژانس‌های گردشگری که مسافران خارجی دارند، بزند و درخواست گردشگر خارجی هم در نهایت بی‌جواب بماند و همان‌طور که آژانس‌ها می‌گویند، کلا از آمدن به ایران و اصفهان منصرف شود.

گوردخمه‌ «فرهاد تاش» کجاست؟+عکس

$
0
0

kermanshah

kermanshah

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه، گفت: «اسحاق‌وند» نام منطقه‌ای در استان کرمانشاه است که به واسطه داشتن گوردخمه‌هایش معروف است.

علیرضا مرادی بیستونی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه کرمانشاه، اظهارکرد: گوردخمه‌های سه‌گانه اسحاق‌وند در 25 کیلومتری جنوب غربی شهرستان هرسین، در شمال شرقی روستای «ده‌نو» قرار دارند.

وی افزود: نام این گوردخمه‌ها از روستایی به نام «اسحاق‌وند» گرفته شده اما در میان اهالی محل این گوردخمه‌ها به «فرهاد تاش» نیز معروف است.

مرادی بیستونی تصریح کرد: این مجموعه شامل سه گوردخمه است. گوردخمه سمت راست بالاتر از دو گوردخمه دیگر قرار دارد. گوردخمه سمت چپ به شکل طاقچه‌ای به عمق 85 سانتی‌متر و عرض 2.10 متر است. گوردخمه میانی به عمق 1.75 و عرض 1.63 متر و گوردخمه سمت راست به عرض 2.10 متر است.

وی با بیان اینکه اطراف هر یک از این گوردخمه‌ها قاب‌بندی شده، تصریح‌کرد: در قسمت بالای گوردخمه میانی، تصویر مردی به حالت تمام قد، به ارتفاع 1.87 متر و با چهره‌ای نیم رخ حجاری شده است. این شخصیت لباس چین‌دار بلندی به تن دارد و دست‌های خود را حالت نیایش در جلوی صورت خود قرار داده است.

وی خاطرنشان کرد: در مقابل او مشعلی به ارتفاع 83 سانتی‌متر و سپس آتشدانی به ارتفاع 94 سانتی‌متر دیده می‌شود. در پشت این آتش‌دان، فردی به ارتفاع 80 سانتی‌متر حجاری شده که دست‌هایش را بلند کرده و از پشت یک شیء را گرفته است.

مرادی بیستونی اظهارکرد: درگذشته این گوردخمه‌ها را به دوره ماد نسبت می‌دادند اما امروزه در مورد زمان ساخت آنها اختلاف‌نظرهایی وجود دارد. هرتسفلد آنها را به دوره هخامنشی نسبت می‌دهد و معتقد است که گوردخمه میانی قبر گئومات مغ است.

وی خاطرنشان کرد: اگر چه عده‌ای دیگر نیز این گوردخمه را متعلق به دوره هخامنشی می‌دانند، اما انتساب آن را به گئومات مغ بی‌پایه و اساس است. در پژوهش‌های اخیر، این گوردخمه‌ها را به دوره سلوکی نسبت داده‌اند. در زمان اشکانیان نقش آتشدان و پیکره شخصیتی که هر دو دست‌هایش را بلند کرده و از پشت شیء را گرفته، حجاری شده است.

معاون میراث فرهنگی استان کرمانشاه، گفت: این گوردخمه‌های دیدنی یکی از اصلی‌ترین محورهای گردشگری شهرستان هرسین است.

طولانی‌ترین آبشار ایران + عکس

$
0
0

آبشار “آتشگاه” لردگان به عنوان طولانی‌ترین آبشار ایران در چهارمحال و بختیاری واقع شده است. این آبشار ۳ کیلومتری که به آبشار مینیاتوری ایران معروف است یکی از بی‌نظیر‌ترین جاذبه‌های طبیعی کشور به شمار می‌رود که در ۱۹۰ کیلومتری شهرکرد و در ۴۰ کیلومتری شهر لردگان قرار دارد و به دره‌ای می‌ریزد که با پستی و بلندی‌های خود آبشارهای کوچک متعددی را ایجاد می‌کند که یکی از بی‌نظیرترین‌ترین جلوه‌های طبیعت را به وجود می‌آورد.

مسیر این آبشار از محل چشمه تا اتصال به رودخانه خرسان از فضای پرسیب و سرسبزی می گذر که در آن می توانید انواع درختان و گیاهان جنگلی کمیاب را ببینید.

رودخانه خرسان یکی از سرچشمه های اصلی رودخانه بزرگ کارون و از ارتفاعات برفگیر دنا و زاگرس مرکزی در جنوب استان اصفهان و شمال کهگیلویه و بویر احمد سرچشمه می گیرد و پس از الحاق چندین رود و چشمه دیگر در استان چهار محال بختیاری وارد استان خوزستان می شود.

برای رسیدن به این آبشار باید به ۴۰ کیلومتری شهر لردگان، پس از روستاهای میلاس و سردشت شوش در روستای آتشگاه سفر کنید. روستای آتشگاه که خاطرات سرداران عیلامی را به یاد می‌آورد،‌ دره‌‌ای تنگ و زیبا با خصوصیات بکر و طبیعی است که در میان آن، نهر خروشانی جاری است و سنگ‌های آهی و گچی و درختان کهنسال گردو، چنار، بلوط و زبان گنجشک پیرامون آن را فرا گرفته‌اند.

در فاصله‌ ۲۰۰ متری‌ دره‌ هم دو آبشار نسبتا بزرگ‌ خواهید دید که در کنار عناصر زیبای‌ طبیعی‌ مانند دره‌، سبزه‌زار و اقلیم‌ مناسب‌، فضای‌ بسیار فرحبخشی‌ را جهت‌ گذران‌ اوقات‌ فراغت‌ فراهم‌ آورده‌اند.

جاده آسفالته، نشیمنگاه، آلاچیق، سرویس بهداشتی و دسترسی به روستاهای اطراف از امکانات موجود درآبشار اتشگاه لردگان است.

اگر گذارتان به لردگان افتاد، یادتان باشد که سری هم به پیست اسکی چلگرد در حاشیه روستای چلگرد بزنید که در بخش شرقی دامنه کوه کارکنان واقع شده است.

چشمه برم، چشمه سندگان، امام‌زاده شهسوار در ۴۵ کیلومتری باختر لردگان، امام‌زاده جعفر در ۵ کیلومتری باختر لردگان و امام‌زاده حسن در ۷۵ کیلومتری خاور لردگان هم از دیگر دیدنی های این منطقه هستند.

آبشار آتشگاه لردگان آبشار آتشگاه لردگان

طولانی‌ترین آبشار ایران


دیواره​های برفی؛ جاذبه نادر گردشگری در «کوهرنگ»

$
0
0

snow

snow

بارش برف زمستانه، گرچه هرسال و تا نیمه‌های فصل بهار، ارتباط دهستان موگویی شهرستان کوهرنگ را با دنیای خارج از آن قطع و مردم این مناطق را دچار مشکلات متعدد می‌کند، اما پس از بازگشایی راه‌های این منطقه، یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری در این سرزمین کوهستانی رخ می​نماید که می‌توان از آن به عنوان جاذبه گردشگری زمستانه در بهار یاد کرد.

راه ارتباطی دهستان موگویی شهرستان کوهرنگ که هر ساله در پی بارش برف زمستانه بسته می شود این روزها بعد از حدود یک ماه فعالیت شبانه روزی نیروهای راهداری باز شد و هم اکنون این جاده ارتباطی به یکی از جاذبه های گردشگری برفی در فصل بهار تبدیل شده است، به طوری که دیواره های برفی ایجاد شده بر اثر بازگشایی جاده به حدود 8 متر نیز می​رسد.

دهستان موگویی در ارتفاعات شهرستان کوهرنگ در چهارمحال و بختیاری و در نزدیکی مرز این استان با استان لرستان قرار دارد. این دهستان شامل ۱۵ روستا با 750 خانوار و جمعیتی در حدود 4500 نفر است.

روستاهای این دهستان که بیشتر جمعیت آن را عشایر تشکیل می دهد، از محروم ترین روستاهای چهارمحال و بختیاری و کشور است. این روستا ها از کمترین امکانات زندگی بی بهره اند و در عین حال در زمستان نیز به محاصره برف درآمده و تا نیمه های بهار ارتباط شان با دیگر مناطق استان قطع می شود که این امر نیز بر مشکلات و کمبودهای آنها می افزاید و تا بازگشایی مسیر در اردیبهشت در این شرایط دشوار به سر می برند.

امسال نیز از پانزدهم فروردین و با مناسب شدن آب و هوا در این منطقه، فعالیت بازگشایی جاده ارتباطی این روستاها آغاز و هم اکنون بعد از 25 روز فعالیت شبانه روزی نیروهای راهداری جاده باز شده است.

البته برای تماشای این جاذبه بی نظیر گردشگری، فرصت زیادی وجود ندارد، زیرا به محض گرم شدن هوا، برف ها نیز آب شده و تمام این دیوارهای سفید باشکوه فرو خواهد ریخت.

مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به آغاز بازگشایی جاده ارتباطی دهستان موگویی و با بیان این که هم اکنون تردد در آن امکان پذیر است، به مهر می گوید: هم اکنون جاده ارتباطی در دو طرف دارای برف است که البته یک طرف آن را دیوارهای برفی و طرف دیگر را دره پر از برف شکل داده که منظره بسیار زیبایی را پدید آورده است.

شهرام ندیمی با بیان این که ارتفاع دردیوارهای برفی کنار جاده بسیار بالا است، می افزاید: دیوارهای برفی هم اکنون ارتفاعی حدود 8 متر دارد.

تمایلی به معرفی این جاذبه نداریم

با وجودی که این جاده با منظره بی بدیل خود، می تواند به عنوان یکی از جاذبه های طبیعی گردشگری زمستانه در فصل بهار معرفی شده و مورد بازدید طبیعت گردان داخلی و خارجی قرار گیرد، اما معاون گردشگری و برنامه ریزی سازمان میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری، معرفی این جاذبه را از اولویت های این سازمان نمی داند و در این باره به جام جم می گوید: اکنون تنها قطب گردشگری زمستانه استان، منطقه چلگرد است و با وجودی که این مسیر برفی نیز مورد توجه میراث فرهنگی بوده، اما درصدد معرفی بیشتر آن نیستیم، زیرا زیرساخت های این منطقه، مناسب ورود گردشگر نیست.

حیدر صادقی با بیان این که اکنون نیز جاذبه های گردشگری طبیعی بسیار زیبا و متعددی در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که بدون زیرساخت های مناسب، شاهد ورود گردشگران و مسافران فراوانی است، می افزاید: معرفی صرف این جاذبه ها بدون تامین زیرساخت های مناسب، فقط به آنها آسیب می رساند، همچنان که 70 درصد دشت لاله های واژگون کوهرنگ نیز از 20 سال گذشته تاکنون و به دلیل نبود زیرساخت های خدماتی، فرهنگی، اجتماعی و حقوقی تخریب شده و از بین رفته است.

به گفته وی، نبود اعتبارات خاص استانی و ملی برای حفظ و نگهداری این جاذبه ها و فراهم کردن زیرساخت های مورد نیاز برای این مناطق موجب شده که هم این میراث های طبیعی مورد هجمه و تخریب قرار گیرد و هم رضایت مسافران و گردشگران در برخی موارد جلب نشود و حتی گاهی دچار آسیب و صدمه شوند.

صادقی با تاکید براین که به دلایل مذکور طی چهار پنج سال اخیر در زمینه معرفی این آثار با احتیاط بیشتری عمل کرده ایم، یادآور می شود: در صورت معرفی آثار منحصربه فرد طبیعی استان حتی گردشگران زیادی از دیگر کشورهای جهان خواهیم داشت، به طوری که چندی پیش نیز گردشگرانی از ایتالیا و اسپانیا خواستار بازدید از روستای پلکانی سرآقاسید شدند که به دلیل همین کمبودها مجبور شدیم آنها را با احتیاط بسیار زیاد به منطقه ببریم، در حالی که اینتوسعه گردشگری نیست.

این کارشناس مسئول در میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر این که اکنون برنامه معاونت گردشگری استان بیشتر ساماندهی و مدیریت مناطق و جاذبه های تاکنون معرفی شده است، می گوید: تا حصول نتیجه در این زمینه از معرفی مناطق جدید به گردشگران خودداری خواهیم کرد تا امکانات و زیرساخت های این مناطق تامین شود.

صادقی یادآور می شود: با این همه اگر تورهای طبیعت گردی سازمان یافته و منظمی که سه گروه از آنها در استان وجود دارد، خواستار بازدید از مناطق بکر استان همچون مسیر برفی دهستان موگویی باشند، با آنها همکاری خواهیم کرد.

عشایر بازگشتند

بارش شدید برف در شهرستان کوهرنگ و بالارفتن ارتفاع برف به بیش از 3 متر در بسیاری از اوقات، موجب ناپدید شدن بسیاری از خانه های روستایی عشایری این منطقه و پنهان شدن آنها در زیر برف می شود. اما چندی است که با باز شدن برف ها، عشایر بتدریج از مناطق گرمسیر جنوب به استان چهارمحال و بختیاری بازگشته و رنگ زندگی را به این منطقه هدیه کردند.

منطقه بختیاری که موطن اصلی بخش عشایر بختیاری است، با تمدن و فرهنگ دیرینه ایران پیوند ناگسستنی دارد. مردمان بختیاری بیشتر به صورت کوچگری زندگی می کردند و بین استان ها و نواحی زاگرس میانی کوچ می کنند.

عشایر این استان به طور کلی در شهرستان های کوهرنگ، اردل، فارسان و لردگان و برخی از مناطق شهری و روستایی دیگر زندگی می کنند.

کوچ پاییزه عشایر شهرستان کوهرنگ از اواخر تابستان آغاز شده و عشایر از استان خارج می شوند و خانه های روستاهای عشایرنشین این شهرستان خالی از سکنه می شود و زندگی تا بهار سال آینده در آنها وجود ندارد.اما هم اکنون با گرم شدن هوا و آب شدن برف ها، کوهستان های شهرستان کوهرنگ سرسبز و کوچ عشایر از مناطق گرمسیر کشور به استان آغاز می شود که امسال نیز ورود عشایر از پانزدهم فروردین آغاز شد و هم اکنون بیشتر عشایر وارد استان چهارمحال و بختیاری شده اند.منطقه بازفت کوهرنگ یکی از مهم ترین مناطق عشایری کشور است که بیشتر عشایر بختیاری در این منطقه سکونت می کنند.

سیف الله جعفری، بخشدار بازفت با بیان این که عشایر امسال کوچ زودهنگامی داشته اند، در حالی که باید از سی و یکم فروردین کوچ را آغاز می کردند، می گوید: منطقه بازفت در حدود 15 هزار نفر جمعیت ثابت دارد که با ورود 25 هزار نفر عشایر، جمعیت آن هم اکنون افزایش پیدا کرده است.بسیاری از روستاهایی که در کوچ پاییزه سال گذشته خالی از سکنه شده بودند هم اکنون با ورود عشایر زندگی دوباره در آنها جریان گرفته است.

هواپیمای توریستی در ایران / عکس

$
0
0

معمولا اشیاء و اجسام کلاسيک در سراسر دنیا طرفداران بسياری دارند حتی هواپيماها نيز از اين قائده مستثنا نيستند و مدل‌های قديمی هواپيماها در جهان هنوز پرطرفدارند.

يکی از پرطرفدار‌ترين هواپيماهای قديمی در دنيا، بويينگ 707 است. بويينگ 707 يک هواپيمای باريک پيکر بود که در سال 1958 اولين پرواز خود را انجام داد و به همين علت از آن به عنوان اولين جت مسافربری ياد می‌شود که نسل هواپيماها بعد از آن متحول شده است.
بويينگ 707
بويينگ 707
اين هواپيما به چهار موتور توربو جت مجهز است و می‌تواند در حدود 180 مسافر را جابجا کند. بويينگ 707 به علت بالا بودن آلودگی صوتی و زيست محيطی در سال 1985 برای هميشه از رده خارج شد و تنها برخی نمونه‌های آن هم با تغيير در موتورها پروازهای تجاری (VIP) و پروازهای باربری را انجام می‌دهند.
بويينگ 707
نمای داخلی بويينگ 707
اما دو فروند از اين پرنده تا سال 1392 در يکی از خطوط هواپيمایی کشورمان پرواز می‌کردند و به عنوان شناخته شده ‌ترين جت‌های 707 در سراسر دنيا مشهور بودند و نام خود را به عنوان تنها بويينگ‌های 707 مسافربری دنيا به ثبت رساندند.
بسياری از علاقه‌مندان به صنعت هوانوردی از اقصی نقاط جهان برای پرواز با اين پرنده به ايران مسافرت می‌کردند که در بين نام يکی از برترين عکاسان هوانوردی به نام سام چویی (Sam Chui) به چشم می‌خورد. اين عکاس مشهور چندين بار برای پرواز با 707 مسافربری ايرانی به کشورمان سفر کرده است.
بويينگ 707
عکاس مشهور هواپيمایی در جهان Sam Chui
اين عکاس مشهور بارها در سفرهای خود از ايمنی پروازهای خطوط هوايی ايران با توجه به عمر نسبتا بالای ناوگان پروازی اظهار تعجب کرده و اعتراف کرده بود که شرکت‌های هواپيمایی در ايران از بهترين خطوط هوایی از نظر امنيت هستند.
اما در پايان به معرفی اين دو پرنده که ديگر پرواز مسافری انجام نمی‌دهند می‌پردازيم:
بويينگ 707
اولين هواپيما يک فروند بويينگ 707 از سری 300 بود. اين پرنده در ژوئن 1976 تحويل ايران شد. در ابتدا سوخت رسان نيروی هوایی بود و با علامت ثبتی EP-SHV به عنوان هواپيمای مسافربری استفاده و در سال 1392 زمين‌گير شد.
بويينگ 707
دومين بويينگ 707 نيز از سری 300 بود که در ماه آگوست 1976 به عنوان هواپيمای سوخت رسان تحويل نيروی هوایی شد. اين پرنده با علامت ثبتی EP-SHU به عنوان هواپيمای مسافربری استفاده و در سال 1392 از ناوگان مسافری خارج شد.

هرمز،جزیره ای که قبل از مرگ باید دید

$
0
0

55555

خیلی‌ها انتظار دارند وقتی به یک جزیره سفر می‌کنند، به دیدن محل‌هایی بروند که با آب سروکار دارد. بنابراین کمی عجیب است اگر خاک، کوه و پرتگاه‌های مرتفع، ترغیب‌کننده‌ی شما برای سفر به جزیره باشند.

کوه‌های رنگارنگ، صخره‌های شکل‌گرفته در طول‌ها میلیون‌ها سال فرسایش زمین، سنگ‌های باشکوه نمکی و زیباتر از همه، خاک سرخ؛ این‌ها جاذبه‌های تماشایی جزیره‌ی هرمزند.

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خیلی مرسوم نیست که گردشگران در سفر به جنوب کشور، جزیره‌ی هرمز را مقصد خود قرار دهند و این منطقه تا چند سال پیش، مورد بی‌توجهی کامل قرار گرفته بود؛ اما با تلاش گروه‌های حامی طبیعت، هنرمندان محیطی و البته همت خود مردم جزیره، حالا تورهایی برای دیدن این جزیره برگزار می‌شوند و سفرنامه‌هایی هم درباره‌ی هرمز نوشته شده‌اند.

 1

کیش، گردشگرپذیرترین جزیره‌ی ایران است؛ اما کیش از نظر طبیعت‌دوستان اصلا قابل مقایسه با هرمز نیست. هرچند کیش از نظر آمار مراکز اقامتی و همچنین داشتن امکانات رفاهی، فاصله‌ی چشمگیری با هرمز دارد، اما اگر به‌دنبال گشتن در پاساژهای لوکس و خرید کردن از برندهای معروف نیستید، در هرمز می‌توانید لذت خود را از دیدن مناظر بکر طبیعی به حد اعلا برسانید.

الهه نمک

هرمز را بیشتر با «خاک سرخ» آن می‌شناسند، اما در کنار این خاک دلربا، رنگی که در هر گوشه به‌چشم می‌آید، سفید است؛ سفیدی نمک.

2
الهه نمک

اگر دست خود را در آب‌های جمع‌شده در جای‌جای جزیره یا آب‌های جاری فرو کنید، به سرعت یک لایه نمک روی پوست‌تان می‌نشیند که نشان‌دهنده‌ی میزان اشباع آب با نمک است. در واقع، این نگین زمین‌شناسی خلیج فارس روی یک گنبد نمکی استقرار یافته و سنگ نمک متبلورشده در این منطقه به‌وفور یافت می‌شود. در بخش جنوبی جزیره نیز بلورهای عظیم نمک وجود دارد.

از جمله جاذبه‌های دیدنی جزیره‌ی هرمز، پستی و بلندی‌های شکل‌گرفته براثر فرسایش است که سطوحی دیدنی را در مقیاس‌های مختلف شامل می‌شوند. «الهه‌ی نمک» یکی از همین دیدنی‌هاست و شامل کوهی نمکی با رنگ‌های متنوع و سطحی است که به زیبایی تراش خورده. از زیر این کوه نمکی، آب در بستری نارنجی‌رنگ جریان دارد و صدای آن در فضای خالی از هر نوع آلودگی صوتی، بسیار دلنشین است.

3
الهه نمک

به گفته‌ی «شهاب دریاپیما» - راهنمای محلی - چند سالی است که گردشگران به دیدن «الهه‌ی نمک» می‌آیند و این منطقه پیش از این، برای مسافران چندان شناخته‌شده نبود. حالا مدتی است که راهنماها گردشگران را با موتور سه‌چرخ یا ماشین تا نزدیکی آن می‌آورند و مسافران بعد از چند دقیقه پیاده‌روی در میان توده‌های رنگارنگ خاک و نمک، به این کوه نمکی می‌رسند.

دره مجسمه‌ها

با چندصد متر پیاده‌روی به سمت ساحل، در راهی که ماسه‌های نقره‌یی در آن جلب توجه می‌کند، می‌توان سنگ‌هایی به اشکال مختلف را دید که هریک با قدرت تخیل بینندگان به حیوانی تشبیه می‌شوند؛ یکی سر گوسفند، دیگری مرغ و خروس و تا دل‌تان بخواهد سنگ‌هایی شبیه اژدها در حالت‌های مختلف.

شکل سنگ‌ها نشان می‌دهد، در طول هزاران سال که جزیره‌ی هرمز به‌تدریج از آب بیرون آمده، روند فرسایش روی آن‌ها نقش‌ونگار زده است. براساس پژوهش‌های انجام‌شده، عمر زمین‌شناسی جزیره‌ی هرمز به 600میلیون سال قبل و عمر بیرون آمدن آن از آب به حدود 50هزار سال پیش می‌رسد.

4
دره مجسمه‌ها

در پایان مسیری که از میان سنگ‌های بزرگ و زیبا می‌گذرد، با تحمل کمی سختی، به پرتگاه بسیار عمیقی می‌رسید که آنجا می‌توانید در سکوت مطلق، ساحلی رویایی را به تماشا بنشینید. این منطقه که هنوز مانند بسیاری از مناطق گردشگری با مشکل هجوم انبوه گردشگران مواجه نشده، دست‌نخوردگی و پاکیزگی خود را تاحد زیادی حفظ کرده است.

قلعه پرتغالی‌ها

یکی از آثار تاریخی باقی‌مانده در جزیره‌ی هرمز، قلعه‌ای ساخته‌شده توسط پرتغالی در زمان اشغال مناطق جنوبی ایران است. این قلعه به‌مراتب سالم‌تر و بزرگ‌تر از قلعه‌ی پرتغالی‌های جزیره‌ی قشم است، هرچند به اندازه‌ی آن قلعه، بازدیدکننده ندارد.

5
قلعه پرتغالی‌ها

قلعه‌ی پرتغالی‌های هرمز پس کشتار وحشیانه‌ای که پرتغالی‌ها در سال 913 در این منطقه داشتند، ساخته شد. هرمز پس از شورش‌های مردمی، سرانجام در سال 1031 توسط امام‌قلی‌خان که یکی از امرای شاه‌عباس صفوی بود، آزاد شد.

وضعیت کنونی این قلعه نسبتا مناسب است و بخش‌های مختلف آن مانند زندان و سیاهچال‌های آن، کلیسا، سربازخانه، آب‌انبار و ... برای بازدید عمومی آماده شده‌اند و مثلا سیاهچال‌های زندان قلعه به‌شکلی با نورپردازی و قرار دادن اسکلت‌هایی مصنوعی به بازدیدکننده معرفی می‌شود که رعب و وحشت هزاران نفری که در آنجا زندانی بوده‌اند و تا زمان مرگ نیز همان‌جا نگه داشته می‌شدند، در عمق وجود هر کسی نفوذ می‌کند.

6
سیاه‌چال قلعه

در بخش‌های مختلف این قلعه، دریچه‌هایی روبه خلیج فارس تعبیه شده که به‌دلیل موقعیت استراتژیک جزیره و قلعه، دیده‌بانی در آن‌ها از جمله وظایف سربازهای پرتغالی بوده است. به علاوه، توپ‌های معروف پرتغالی‌ها در گوشه‌ای به‌شکل نمادین چیده شده‌اند.

همچنین در بخشی از قلعه‌ی پرتغالی‌ها، با استفاده از سنگ‌های مرجانی، آب‌انباری بنا شده که وقتی آب باران از میان سنگ‌ها می‌گذشته، تاحدی تصفیه و به‌دلیل فضای آب‌انبار، خنک می‌شده است.

خاک سرخ

مهم‌ترین جذابیت جزیره‌ی هرمز که در هر گوشه‌ای که چشم بچرخانید، می‌توانید از آن لذت ببرید، خاک دلربایش است. براساس مطالعات انجام‌شده، در هرمز حدود 85 طیف رنگی را می‌توان تفکیک کرد؛ قرمز، زرد، آبی، سبز، قهوه‌یی، سفید، خاکستری، نقره‌یی، نارنجی، صورتی، طلایی و ... که شامل موادی مانند اکسید آهن، نمک، ترکیبات آتشفشانی هستند. مردم بومی از خاک سرخ به‌عنوان ادویه نیز برای پختن یک نوع ماهی استفاده می‌کنند؛ اما مردم غیربومی آن را به کشورهای دیگر صادر می‌کنند!

7

سابقه‌ی خارج کردن خاک سرخ از جزیره‌ی هرمز و انتقال آن به کشورهای دیگر، به دوران پیش از انقلاب اسلامی برمی‌گردد؛ زمانی که انگلیسی‌ها و پرتغالی‌ها که در این منطقه حاکم بودند، خاک هرمز را در کشتی‌ها بار می‌زدند و به کشورهای خود و دیگر مناطق می‌بردند.

درباره‌ی استخراج خاک سرخ از معدنی در هرمز، محمدمهدی خزعلی به‌عنوان رییس هیئت مدیره‌ی کارخانه پودر خاک سرخ هرمز در سال 1390، گفته بود: ذخیره‌ی خاک سرخ جزیره هرمز هم‌اکنون بیش از 200هزار تن برآورد شده که تا 20 سال آینده قابل برداشت است.

8
کارخانه خاک سرخ

او همان زمان توضیح داده بود: بر اساس توافق شرکت پودر خاک سرخ هرمز با شرکت پاکستانی و هندوستانی، 25 تن پودر خاک سرخ و 50 تن کلوخه خاک سرخ این کارخانه به‌عنوان نمونه به این کشورها صادر شده است. این محموله ها برای مقایسه و رقابت با نمونه‌های خاک سرخ مصنوعی چین فرستاده می‌شود و در صورت پذیرفته شدن، ماهانه 100 تا 150 تن پودر خاک سرخ هرمز به پاکستان و هند صادر می شود. ارزش هر تن پودر خاک سرخ نیز براساس کیفیت و دانه‌بندی در بازار جهانی، 400 تا 800 دلار و در داخل کشور 500 تا 600 هزار تومان است.

البته پیش از آن، یعنی در سال 1387 دفتر آیت‌الله خزعلی،‌ اطلاعات ارائه‌شده در رسانه‌های مختلف و روزنامه‌ها را درباره‌ی ارتباط ایشان با اموالی در منطقه معدن خاک سرخ را تکذیب کرده بود؛ اما همچنان مردم بومی این جزیره می‌گویند که معدن خاک سرخ هرمز و کارخانه‌ی مربوط به آن به «آقازاده‌ها» تعلق دارد.

9
تنوع رنگ خاک

خاک سرخ هرمز ارزش اقتصادی زیادی دارد و از آن در رنگ‌سازی، تولید شیشه و سرامیک، بتون و سیمان‌سازی و لوازم آرایشی استفاده می‌شود. این ماده‌ی ارزشمند تنها سرمایه‌ی طبیعی در اختیار ساکنان جزیره‌ی هرمز است، اما مردم این جزیره کم‌ترین بهره را از آن می‌برند. برخی از آن‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، ضمن اعلام نارضایتی‌شان از فعالیت افراد غیربومی در کارخانه‌ی خاک سرخ که باعث بی‌کار شدن مردم بومی شده، تأکید کردند که با ادامه‌ی این روند، تا چند سال دیگر، چیزی از ارزشمندترین سرمایه‌ی جزیره باقی نخواهد ماند و مردم اینجا دست خالی می‌مانند.

در این موضوع، دوست‌داران محیط زیست نیز نسبت به برداشت بی‌رویه از خاک سرخ جزیره بارها هشدار داده‌اند. چندماه پیش نیز مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان تأکید کرد، برداشت‌هایی که از خاک‌های رنگی جزیره می‌شود، به تأمل و نظارت نیاز دارد.

امید است که مسوولان دقت نظر کافی به این مسأله داشته باشند تا خاک سرخ هرمز نه فقط تا 20 سال دیگر، بلکه برای نسل‌های آینده باقی بماند.

تنگه هرمز

10
به سمت تنگه هرمز

در بخش جنوبی جزیره‌ی هرمز، پرتگاه قوسی‌شکلی قرار دارد که نزدیک‌ترین نقطه به خشکی آن‌سوی خلیج فارس است. در بلندای این نقطه، به‌دلیل جلو آمدن زمین نسبت به دریا، ساحل دیده نمی‌شود و تا جایی که چشم توان دیدن دارد، آب است و چون زمین‌های اطراف عقب‌تر هستند، در دو طرف نیز فقط آب دیده می‌شود.

تنگه‌ی هرمز، یکی از مهم‌ترین آب‌راه‌های دنیاست. براساس آمارها، دست کم 88 درصد نفت عربستان، 90 درصد نفت ایران، 98 درصد نفت عراق، 99 درصد نفت امارات و همچنین 100 درصد نفت کشورهای کویت و قطر برای صادر شدن، از تنگه‌ی هرمز عبور می‌کند. بر مبنای همین آمار، در کل 90 درصد صادرات نفت تولیدکنندگان منطقه‌ی خلیج فارس توسط تانکرهای نفتی از این مسیر عبور می‌کند.

11
نادعلیان

در این نقطه از جزیره‌ی هرمز می‌توان عظیم‌ترین و باشکوه‌ترین جاذبه‌ی طبیعی جزیره را که همان خلیج فارس است در بهترین قاب تماشا کرد. عظمتی که میلیون‌ها مترمکعب آب پیش رو دارد، هر تازه‌واردی را شوکه می‌کند.

روی سنگ‌های این نقطه‌ی دیدنی، احمد نادعلیان – هنرمند محیطی – حکاکی کرده و نقش یک زن و مرد یا به‌عبارت دیگر «آدم و حوا» را زده است.

خانه - موزه نادعلیان

موزه و نگارخانه‌ی دائمی احمد نادعلیان در جزیره‌ی هرمز، محلی است که آثار این هنرمند محیطی شناخته‌شده در عرصه‌های بین‌المللی در آنجا به‌نمایش درآمده‌اند. این مکان در محله‌ی قدیمی شهر هرمز و در نزدیکی قلعه‌ی پرتغالی‌ها قرار دارد.

12
موزه نادعلیان

پیش از تبدیل شدن این خانه به «هنرمندسرا» در نوروز 1388، افرادی که مواد مخدر و مشروبات الکلی مصرف می‌کردند در آنجا جمع می‌شدند؛ اما حالا این موزه، محلی است که نادعلیان در آنجا به زنان جزیره آموزش می‌دهد تا با خاک‌های رنگی نقاشی کنند. آن‌ها پس طی کردن دوره‌ی آموزشی، آثار خود را در جزیره به گردشگران می‌فروشند یا به تهران می‌آورند و با شرکت در نمایشگاه‌هایی، آثار را به هنردوستان عرضه می‌کنند.

پس از راه‌اندازی این موزه، بسیاری از مردم بومی علاقه‌مند شده‌اند تا خانه‌های خود را به گردشگران اجاره دهند، بخصوص در شرایطی که هرمز مرکز اقامتی مناسبی برای گردشگران ندارد.

14
موزه نادعلیان

همچنین رستوران و استراحتگاه مناسبی برای گردشگران در این جزیره پیدا نمی‌شود و تنها راه برای چشیدن طعم دلپذیر غذاهای محلی، مراجعه به خانه‌ی مردم بومی و آن‌هایی است که غذا را برای فروش می‌پزند، البته برای آن‌که داغ خوردن غذاهای لذیذ جنوبی بر دل‌تان نماند، توصیه می‌شود، در ساعت‌های معمول برای صرف ناهار و شام، به‌سراغ غذا بروید، چون در هرمز رستورانی نیست که غذای خانگی داشته باشد و این نوع غذاها را مردم محلی می‌پزند و می‌فروشند.

دیدنی‌های هرمز کم نیست

هرچند می‌توان در طول یک روز، تمام قسمت‌های این جزیره را دید، اما اگر قرار باشد از هرکدام از جاذبه‌های طبیعی آن کمال استفاده را ببرید، به روزها زمان نیاز دارید.

جنگل مانگرو

از جمله‌ی دیگر مناطق دیدنی در جزیره‌ی هرمز به ساحل رنگین‌کمان، قدمگاه حضرت خضر، بقایای بنایی تاریخی به نام قصر «بی‌بی‌گل» و «بی‌بی‌صورت»، دشت آهوان و جنگل‌های مانگرو می‌توان اشاره کرد.

برای گردش در جزیره‌ی هرمز معمولا از موتور سه‌چرخ استفاده می‌شود که فضای کوچکی برای نشستن مسافران در پشت یک موتور تعبیه شده است. البته برخی راهنماهای محلی با وانت گردشگران به دیدن این جزیره‌ی شگفت‌انگیز می‌برند.

نادیا کریمی - راهنمای بومی - یکی از کسانی که همراه همسرش مدتی است به کار لیدری در هرمز می‌پردازد.

14

او که همیشه در همین جزیره ساکن بوده و فقط چند سفر به دیگر شهرها مانند مشهد داشته است، درباره‌ی کارش به خبرنگار ایسنا توضیح داد: درباره‌ی جاذبه‌های هرمز چند کتاب خواندم و دکتر نادعلیان هم من را راهنمایی کرد.

کریمی ادامه داد: جزیره‌ی هرمز حدود 20 مکان دیدنی دارد که ما در برنامه‌ی گردش خود، 20 دقیقه برای هر مکان در نظر می‌گیریم و در مدت یک روز کل جزیره را به گردشگران نشان می‌دهیم.

وی درباره‌ی هزینه‌ای که گردشگران برای تور یک‌روزه‌ی هرمزگردی باید بپردازند نیز گفت: موتورها ساعتی 15 تومان می‌گیرند و ماشین‌ها ساعتی 20 تا 25 تومان، البته این نرخ به پیش از گران شدن بنزین مربوط است.

16
قدمگاه خضر

او همچنین اظهار کرد: چند نفر از زنان بومی هرمز در حال آموزش هستند تا تورلیدر شوند. در حال حاضر حدود پنج نفر از زنان جزیره همراه راننده، گردشگران با هرمز آشنا می‌کنند.

اگر این مطالب مورد توجه شما قرار گرفت، درباره‌ی جزیره‌ی هرمز و دیدنی‌های آن بیشتر بخوانید و این‌بار اگر گذرتان به جنوب و خلیج فارس افتاد، به‌جای سفر چندباره به کیش و قشم، هرمز را برای دیدن انتخاب کنید. اگر تحمل کمی سختی کشیدن را داشته باشید، قطعا پشیمان نخواهید شد.

گزارش از شاهده یوسفی، خبرنگار ایسنا

انتهای پیام

19
جزیره
55555

قلعه لک ‎لک در روستای شکورچی زنجان

$
0
0

زنجان

زنجان

بخشدار زنجانرود گفت: کاروانسرای نیک‎پی و قلعه لک ‎لک در روستای شکورچی، جاذبه‌هایی هستند که متاسفانه مغفول مانده و افراد کمی از وجود این اماکن آگاه هستند.

مجتبی نوری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا، منطقه زنجان، خاطرنشان کرد: جاذبه‎های گردشگری می‌تواند به‌عنوان مهم‌ترین منبع درآمدزایی هر منطقه‌ای به ‌شمار آید. در بخش زنجانرود جاذبه‌های بکری همچون معدن چهرآباد که محل کاووش مردان نمکی است و بند تفریحی عندآبادعلیا وجود دارد. تاکنون سرمایه‌گذاری چندانی برای شناساندن این اماکن به مردم نشده و اگر کاری نیز شده در حد محدود انجام شده است.

وی با اشاره به برگزاری جشنواره شترسواری در روستا قره اوغلانلو که به ‌صورت سالانه برگزار می‌شود، گفت: قطعاً با کمی برنامه‌ریزی و نگاه اقتصادی به چنین ظرفیت‌هایی می‌توان مناطقی همچون زنجانرود را توسعه داد. حمایت‌ها و همکاری‌های بخش خصوصی در زمینه‌ توسعه‌ گردشگری می‌تواند مفید و موثر باشد.

نوری ادامه داد: باید با ایجاد فضای لازم با قابلیت‌ها و ساز و کارهای اثر بخش و متناسب با ویژگی‌های جوامع روستایی جنبه‌های مختلف زندگی این قشر را در معرض دید عموم قرار داد تا بتوان در زمینه گردشگری و جذب توریست پیشرفت کرد.

وی، راه‌کارهای مناسب برای جذب توریست و فراهم کردن زمینه‌های لازم برای شناساندن ابعاد مختلف زندگی روستاییان را ضروری دانست و یادآور شد: ظرفیت‌هایی وجود دارد که بی‌توجهی به آن هزینه‌های زیادی در پی دارد.

به گزارش ایسنا، روستای شکورچی واقع در بخش زنجانرود در 90 کیلومتری غرب زنجان قرار دارد.

سرازیری آبشارها را در بلندی‌‌ها ببینیم

$
0
0

آبشار

آبشارها یکی از منحصربه‌فردترین جاذبه‌های طبیعی گردشگری است که در همه فصول سال گردشگران را مسحور زیبایی خود می‌کنند. فصل تابستان برای بهره بردن از زیبایی دل‌انگیز طبیعت و آبشارهای خنک، فرصت مناسبی است تا در سایه‌سار این جاذبه‌های زیبای طبیعی، خستگی را از ذهن و تنمان بزداییم.

در این میان استان آذربایجان شرقی نیز با داشتن هوایی خنک هر تابستان پذیرای گردشگرانی از اقصا نقاط کشورمان است که بی شک یکی از مقاصد گردشگران بازدید از آبشارهای دلنواز آن است.

آبشار آسیاب خرابه

آبشار آسیاب خرابه که در زبان محلی به آن (خارابا دییرمان) می گویند، یکی از مکان های بسیار جذاب و گردش پذیر استان آذربایجان شرقی است که در شهرستان جلفا و چند کیلومتری مرز ایران با جمهوری آذربایجان واقع شده است.

آسیاب خرابه، آسیابی آبی است که سال ها پیش مورد استفاده مردم منطقه بوده است، ولی هم اکنون به دلیل تخریب قسمت های عمده آن کاربردی ندارد و به همین دلیل به «آسیاب خرابه» شهرت یافته است. ارتفاع آسیاب ده متر و مساحت محوطه پایینی آن ۲۰۰ مترمربع است.در آسیاب خرابه آبشارهای کوچک و بزرگ بسیاری پدید آمده است که از بالای آسیاب به سمت پایین سرازیر می شوند. آب این آبشارها از چشمه های متعدد موجود در بالای آسیاب که از کوه کیامکی سرچشمه می گیرند، تأمین می شود.برای رسیدن به این مکان بسیار دل انگیز باید از جاده مرند ـ جلفا به مهدی شهر (علمدارگرگر) وارد شد و با عبور از یک جاده خاکی در نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان و گذشتن از یک جاده فرعی، به دره ای باصفا رسید که محل آسیاب خرابه است. از تبریز تا جاده فرعی جلفا به علمدار 106 کیلومتر است.

آبشار عیش آباد

فاصله شهرستان تبریز تا مرند 71 کیلومتر است و آبشار عیش آباد در نزدیکی روستای عیش آباد از توابع دهستان میشاب شهرستان مرند قرار گرفته است. ارتفاع این آبشار حدود ۱۵ متر بوده و حدود ۳۰۰ مترمربع وسعت دارد.

بخشی از جاده منتهی به آبشار ماشین رو و بقیه راه کوهستانی است.این آبشار در جوار کوه و دره منظره بدیعی از زیبایی طبیعت را به نمایش گذاشته است.

آبشار گل آخور

این آبشار در روستای گل آخور از توابع دهستان ارزیل بخش خاروانا شهرستان ورزقان واقع شده و یکی از دل انگیزترین مناطق طبیعی استان آذربایجان شرقی است. از دهستان ارزیل تا خود آبشار باید یک کیلومتر راه خاکی را طی کرد. آب این آبشار بسیار خنک بوده و از دو چشمه خروشان سرچشمه گرفته و پس از عبور از داخل روستا در آخر به یک آبشار زیبا تبدیل می شود. ارتفاع آبشار حدود ۱2 متر است.

«گل آخور» در زبان ترکی آذربایجانی به معنای گل ریز است.

آبشار سرکنددیزج

یکی از جاذبه های بسیار دیدنی استان آذربایجان، آبشار سرکنددیزج است که در دو کیلومتری روستای سرکنددیزج از توابع دهستان میشو در بخش صوفیان شهرستان شبستر واقع شده است. آب این آبشار از طریق چشمه سارهای ارتفاعات میشاب تأمین می شود. این آبشار در غرب کوه های میشاب و ۱۵ کیلومتری غرب شهر صوفیان و در منطقه ای کوهستانی واقع شده است. آبشار سرکنددیزج با ۳۰۰ مترمربع مساحت، گردشگاه مسافران تابستانی است.این آبشار در فصول پربارش از آب بیشتری برخوردار است. مناظر اطراف آن با چشم انداز زیبا و بی نظیر با درختان متراکم و زیبا به عنوان یکی از جاذبه های طبیعی استان، مسافران را مسحور زیبایی خود می کند.

آبشار میرکی

روستای میرکی یا میرکوه یکی از روستاهای شهرستان زیبای سراب است که در حومه روستای رازلیق قرار دارد. برای رسیدن به آبشار میرکی باید به شهرستان سراب رفت و از آنجا پس از گذر از روستاهای دیزج، شیره جین، آبرس و اسبقران، به میرکی رسید. از روستای میرکی تا آبشار حدود دو ساعت رفت و دو ساعت برگشت است و باید در چند جا اگر آب رودخانه اجازه دهد از رودخانه گذشت؛ در غیر این صورت باید از کوهستان و گذرگاه های اطراف عبور کرد. (ضمیمه چمدان)

معصومه درخشان

آبشار “پونه زار”مرواریدی که در فریدونشهر می درخشد

$
0
0

آبشار

فریدونشهر - خبرگزاری مهر: آبشار زیبا و پرآب پونه زار 75 متر ارتفاع دارد و به دلیل رویش پونه در مسیر آبراهه های آن به آبشار پونه زار و به زبان گرجی " بیدنیایی"معروف شده که مثل مرواریدی در شهرستان فریدونشهر اصفهان می درخشد.

به گزارش خبرنگار مهر، در دل بام ایران جاذبه های طبیعی متنوعی چشم به راه گردشگران است. از کوه و غار گرفته تا چشمه سارها و آبشار های فراوان، از جادوی طبیعت هم بگذریم، افسون فریدونشهر تمامی ندارد.

در اطراف شهرستان فریدونشهر جاذبه های طبیعی زیادی وجود دارد که مردم از آن به عنوان تفرجگاه استفاده می کنند که یکی از زیباترین این مکان ها آبشار پونه زار است.

آبشار پونه زار از برجسته ترین جاذبه طبیعی و گردشگری منطقه فریدونشهر به شمار می رود که در 5 کیلومتری فریدونشهر، روستایی بنام چغیورت قرار دارد که گردشگران برای رفتن به آبشار پونه زار ، این مسیر را با لذت بردن از مناظر زیبای اطراف طی می کنند.

مسیر آبشار پونه زار ، ازجاده پرپیچ و خم و تماشایی در دل کوه های زاگرس با مناظر زیبا و چشم نواز می گذرد و تپه ها و دشت های بی انتهای سبز، جلوه خیره کننده ای را در نظر بینندگان ایجاد می کند.

آبشار پونه زار در فاصله 25 کیلومتری غرب شهرستان فریدونشهر در دهستان چشمه لنگان، روستای دربند واقع است و مسیر دسترسی به آن در حدود 3 کیلومتر به صورت پیاده رویی در شیب نسبتا ملایم رو به پایین است.

این آبشار زیبا و پرآب 75 متر ارتفاع دارد و سرچشمه آب آن از ارتفاعات زاگرس مرکزی است که آب حاصل از آن از ذوب برف ها و یخچال های قلل سربه فلک کشیده آن منشاء گرفته که دارای چندین سرچشمه خنک و گواراست و به دلیل رویش پونه در مسیر آبراهه های آن به آبشار پونه زار و به زبان گرجی " بیدنیایی"معروف شده است.

چشمه های آب این آبشار به سمت غرب سرازیر شده که در نهایت سرچشمه های رود دز را تشکیل می دهند.

در محلهاي ريزش آب خزه هاي سرسبز دائمي تشكيل شده است. در پايين دست آبشار چندين واحد پرورش ماهي احداث شده و در اطراف آبشار درختان زرشك وحشي به چشم مي خورد.

هر گوشه ای از این آبشار را که بنگریم از زیبایی اش می توام لذت برد، حسی که با دیدن این آبشار به انسان دست می دهد این است که تمام اجزای آن به زیبایی کنار هم چیده شده اند.

آبشار پونه زار  فریدونشهر یکی از زیباترین و دیدنی ترین  آبشارهای ایران است که بسیاری از گل های وحشی و دارویی ایران را می توان در کوه های اطراف این آبشار پیدا کرد.

در حال حاضر تنها سرویس های بهداشتی، پارک اتومیبل و چند جایگاه برای استراحت و سرو غذا در محل آبشار پونه زار فریدونشهر وجود دارد که در صورت سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت های توریستی در این مکان می توان این منطقه را جزء یکی از مکان های دیدنی در کشور شناخته شود.

لازم به ذکر است آبشار پونه زار فریدونشهر در تمام فصول سال آب داشته البته به جز فصل زمستان که یخبندان می شود و از پر جاذبه ترین مکان های تفریحی و گردشگری این منطقه به شمار می رود.

شهرستان فریدونشهر به عنوان سرزمین طبیعت پذیرای میهمانانی از سراسر نقاط است تا هم از نقاط دیدنی بازدید کنند و هم محو زیبایی نفس گیر طبیعی این شهر شوند.

....................

گزارش : مرضیه مطهری

تاریخچه و جاذبه های شهر یاسوج

$
0
0

یاسوج1

یاسوج – خبرگزاری مهر: شهر یاسوج با زیباییهای چشم نوازش همچون قطعه حریری سبز در دامنه های دنای شرقی قرار گرفته و به واسطه این زیباییها و آب وهوای مطبوعش، هر ساله در فصل بهار و تابستان، پذیرای گردشگران وعلاقه مندان به طبیعت است.

به گزارش خبرنگار مهر، این شهر در دل کوه ها و تپه های پوشیده از درختان جنگلی آرمیده و به واسطه طبیعت زیبای آن و وجود آبشارها، چشمه ساران، رودخانه ها و جنگلهای انبوه بلوط، این شهر را پایتخت طبیعت ایران نام نهاده اند.

شهری در شمال شرقی کهگیلویه و بویراحمد و در دشت کوچک "سررود" که در میان دو رودخانه بشار و مهریان قرار گرفته است. رودخانه هایی که از کوهستانهای زاگرس جنوبی سرچشمه می گیرند و دشتهای جنوب را سیراب می کنند.

وجود هفت امام زاده در اطراف این شهر مبین اعتقادات پاک شیعی این مردمان است. امام زادگانی که طی سالیان سال ملجأ و مأوای آنان بوده و هست و قسم به هفت امام زاده "سررود" سوگندی بس بزرگ محسوب می شود.

امام زاده شاه قاسم، شاه مختار، شاه عبدالله، شاه قیاس، شاه محمد، شاه فرج الله و شاه حسن در چهار گوشه این شهر، از گذشته های دور تاکنون مورد احترام و زیارتگاه مردم بوده است.

تاریخچه شهر یاسوج

اگرچه تا قبل از سال 1342 یاسوج تنها یک روستا در میان دهها روستای دشت سررود بود اما در این سال مرکز فرمانداری کل کهگیلویه و بویراحمد می شود و سپس در سال 1355 به مرکزیت کل استان ارتقا می یابد.

پیش از ایجاد شهر یاسوج، در حدود پنج کیلومتری آن، یک شهر قدیمی به نام «تل خسرو» قرار داشت که اینک به جز تپه‌ ای باستانی و یک روستا، اثری دیگر از آن باقی نمانده‌است.

یاسوج3

این شهر در راستای اجرای پروژه تخت قاپوی عشایر و برای اسکان اجباری ایل بویراحمد از سوی حکومت رضا شاه پس از جنگ "تنگ تامرادی" تاسیس شد.

در جنگ "تنگ تامرادی"، بویراحمدی ها قشون دولتی را به فرماندهی سرلشکر "حبیب الله شیبانی" شکست دادند و خواب را برچشم رضاشاه حرام کردند تاجایی که شاه، سرلشکر "شیبانی" را به دلیل این شکست برکنار و سپس در یک دادگاه نظامی محاکمه می کند.

پس از جنگ تنگ تامرادی که به شکست ارتش مدرن رضا شاه از بویراحمدیها انجامید، دولتی ها با ایجاد تفرقه و پس از آن کشتن "کی لهراس"، عشایرزاده دلیر بویراحمدی اقدام به تاسیس شهر تلخسرو برای اسکان عشایر بویراحمد کردند.

براین اساس احداث اماکن اداری و مسکونی از سال 1309شروع شده و تا ابتدای دهه 20 ادامه داشت. اما پس از شهریور 1320و برکناری رضا شاه از قدرت این شهر توسط برخی از طوایف تخریب و غارت می شود.

با این حال تاریخ این منطقه به این شهر خلاصه نمی شود و وجود تپه باستانی "تل خسرو" مربوط به دوره کیانیان، کشف قبرستانی باستانی متعلق به 3500 سال پیش در اطراف این شهر و همچنین وجود محوطه باستانی محمود آباد و مهریان در شمال شرقی و غربی یاسوج و اسامی باستانی مناطقی در کنار این شهر همچون دشت روم، بازرنگ، مزدک و تل زالی حکایت از پیوند دیرینه این شهر با تاریخ باستان دارد.

اگر چه برخی از پژوهشگران باستانی معتقدند ساکنین این منطقه را سلسله ای از امرای محلی پارس به نام "بازرنگیان" تشکیل می دادند و برهمین اساس اینجا را بازرنگ می نامند.

افسانه کی خسرو

"تل خسرو" یکی از این مکانهای باستانی در پنج کیلومتری جنوب یاسوج است که بومیان آن را به "کی خسرو" فرزند "سیاوش" از پادشاهان کیانی نسبت می دهند و افسانه این تل، قرنها سینه به سینه نقل شده و اکنون نیز در بین مردم بومی ساری و جاری است.

بومیان معتقدند پس از آنکه به کی خسرو سروش الهی می رسد، به دشت یاسوج می آید و به سوارانش دستور می دهد هر کدام توبره ای خاک بر روی هم بریزند تا تپه ای شکل بگیرد.

یاسوج4

آنگاه کی خسرو بر بالای تل می رود و لهراسب را به جانشینی خود انتخاب می کند. بومیان می گویند زال نیز در جای دیگری از این دشت با سپاهیانش تلی می سازد که هنوز هم آن را "تل زالی" می نامند. اگرچه اکنون زیرساختمانهای شهر یاسوج ناپدید شده است.

بر اساس این افسانه که در شاهنامه فردوسی نیز بدان اشارت شده، کی خسرو پس از آن که تاج شاهی را بر سر لهراسب می گذارد، با سی تن از سواران خود به  دنا می رود و در غاری که اکنون نیز با نام "غار کی خسرو" جاودان مانده، عبادت کرده و به آسمان پرواز می کند.

یاسوج؛ دروازه پارس

با این حال پیوند اساطیر ایران با این نقطه از دامنه های دنا یعنی یاسوج، تنها به این افسانه خلاصه نمی شود و برخی از پژوهشگران تاریخ باستان، یاسوج را دربند پارس نامیده اند و اعتقاد دارند که حماسه دربند پارس اینجا روی داده است.

اگر چه مکانهای دیگری از جمله تنگ تکاب، تنگ پیرزال و تنگ تامردادی هم از سوی برخی محققین استان به عنوان محل وقوع این جنگ نام برده شده اما Jona Lendering پژوهشگر هلندی تاریخ باستان احتمال داده در سال 331 سال قبل از میلاد، "اسکندر مقدونی" در حمله به پرسپولیس از منطقه یاسوج گذشته و در تنگه ای در شمال این مکان با نام "تنگ مهریان" با لشکر "آریو برزن"، سردار بزرگ هخامنشی رودررو شده است.

در این حماسه، آریوبرزن و خواهرش "یوتاب" و سپاهیانش چنان جنگیدند که همگی کشته شدند و نموداری از شجاعت و از جان گذشتگی در راه میهن را برای آیندگان به یادگار گذاشتند

اما اسطوره های کهن ایران زمین در کهگیلویه و بویراحمد گویی نه افسانه بلکه رویدادهای واقعی هستند که در اذهان مردم این دیار جاودانه مانده اند.

شاید کشف یک گورستان باستانی درکنار شهر یاسوج مربوط به هزاره قبل از میلاد مسیح، به این افسانه های اساطیری رنگ واقعیت و به نامهای باستانی در این شهر هویت تاریخی بخشد. گورستانی که به طور اتفاقی در سال 88 و هنگام خاکبرداری کشف شد.

کاوش گورستان باستانی یاسوج مربوط به سه هزار و 500 سال پیش، زوایای تاریخی ناشناخته مانده ساکنین باستانی این منطقه را که گوشه و کنار آن از گذشته های دور با نامهای باستانی جاودان مانده، هویدا می کند.

با این حال  شهر کنونی یاسوج در دهه 40 شمسی و 20 سال پس از تخریب تلخسرو و بازهم با هدف اسکان اجباری عشایر لرزبان بویراحمد که به دلیل خصلت ظلم ستیزی خود پیوسته در جنگ با حکومت مرکزی بودند، تاسیس شد و در آن سالها کارخانه قند به عنوان اولین صنعت در این شهر شکل گرفت. اگرچه امروزه صنعت در این شهر رشد بسیاری داشته و هم اکنون سه شهرک صنعتی در آن فعال هستند.

یاسوج پربارش ترین شهر زاگرس

شهر یاسوج با ارتفاع 1870 متر از سطح دریا، پربارش ترین شهر در حوزه زاگرس است و میانگین بارندگی بلند مدت در این شهر به  834 میلیمتر می رسد.

به همین دلیل این شهر نمایشگاهی از کوه، دشت، جنگل، رودخانه های خروشان، آبشارها و چشمه ساران است و این طبیعت بکر و چشم نواز یاسوج را به عنوان "پایتخت طبیعت ایران" معرفی کرده تا به واسطه این زیباییها و آب وهوای مطبوعش، هر ساله در فصل بهار و تابستان، پذیرای گردشگران زیادی به خصوص در فصول گرم سال باشد.

در این میان آبشار یاسوج گردشگر پذیرترین مکان تفریحی در این شهر در روزهای گرم تابستان است. این آبشار زیبا در پنج کیلومتری شمال یاسوج قراردارد و دارای هوایی مطبوع و آبی خنک و گواراست که سالانه مسافران زیادی را به خصوص در بهار و تابستان پذیراست. مسافرانی که از گرمای طاقت فرسای جنوب فرار کرده اند و میهمان سایه درختان قد کشیده، در کنار آبی خنک و روان همراه با نسیمی دل انگیز، می شوند.

مکان تفریحی تنگ گنجه‌ای که در 10 کیلومتری شمال غربی یاسوج قرار دارد، منطقه ای است خوش آب و هوا با رودخانه ای زلال و پوشیده از جنگل که دل کوه‌های دنا می‌جوشد و نوازشگر چشمان گردشگران در بهار و تابستان است.

پارک جنگلی یاسوج یکی دیگر از زیباییهای بکر و روح نوازی است که با 800 هکتار وسعت بزرگترین پارک جنگلی درجنوب کشور است.

این پارک در شمال شهر یاسوج قرار داشته و انبوه درختان بلوط، بادام کوهی، ارزن، کیکم، بنه و زالزالک در آن، سایه مهرشان را بر سر هر غریبه ای می گسترانند.

یاسوج1

دریاچه سد شاه قاسم تابلویی زیبا از آبی آسمان و سبزی درختان و آبی رودخانه هاست که در پنج کیلومتری جنوب شهر یاسوج بر دامنه کوه نقش بسته است.

تنگ مهریان درشمال شهر یاسوج قرار داشته و رودخانه زیبای مهریان از آن می گذرد. آب و هوای مطبوع این تنگه جان هر رهگذری را تازگی می بخشد.

آبشار تنگ تامرادی که در فاصله ۵۵ کیلومتری از شهر یاسوج واقع شده یکی از جاذبه های طبیعی است که زیبایی منحصر به فردش چشم هر بیننده ای را مسحور می کند.

این آبشار از  15 آبشار تشکیل شده و ارتفاع آن بیش از 15 متر است. وجود چهار آبشار با ارتفاع هشت تا 10 متر و حوضچه های آب زلال و گوارایی که همچون زمردی سبز در دل این آبشار پدیدار شده اند، زیبایی آن را صد چندان کرده است.

در فاصله 25 کیلومتری شهر یاسوج ماسوله ای دیگر قرار دارد که نامش "کریک" است. در ورودی این دهکده شالیزارهای سبز همچون تابلویی زیبا و چهل تکه است که در آینه زمین نقش بسته است.

یاسوج2

بافت دهکده بافتی قدیم است که در خانه ها به صورت پلکانی قرار داشته و حیاط هر خانه پشت بام خانه ای دیگر است. این روستای زیبا در انبوه درختان و باغات و شالیزارها محصور شده و درختانش در دوطرف جاده گنبدی ساخته اند که وقتی از آن می گذری، پای در بهشتی می گذاری که با نغمه پرندگان و صدای جویبارها و سکوت درختان عجین شده است.

اما این استان یکی از اصلی ترین مکانهای زیست عشایر ایران است که شیوه های زندگی جذاب آنها و تعامل زیبایشان با طبیعت یکی از زیباترین و کمیاب ترین جلوه های گردشگری ایران را رقم زده است.

شهر آریوبرزن طی روز های آینده و با آغاز دور دوم سفرهای تابستانی بازهم میزبان خیل عظیمی از گردشگرانی است که از گرمای خرما پزون جنوب فرار می کنند تا دمی در زیر سایه خنک بلوطهای دنا بیاسایند و از آب گوارای چشمه هایش بنوشند.

...........

گزارش و عکس: شریف اسلامی


«گوردختر» هخامنشی؛ غریبه‌ای در دشتستان

$
0
0

«گوردختر» هخامنشی

«گوردختر» هخامنشی

«گوردختر» آرامگاهی سنگی از دوره‌ی هخامنشیان است که برخلاف ظاهر قابل توجه‌اش، در طول دهه‌های گذشته، کمترین توجه از سوی مسوولان و گردشگران به آن شده است.

به گزارش ایسنا، این اثر تاریخی که شباهت زیادی به آرامگاه کوروش در پاسارگاد (استان فارس) دارد، در دشت «میانکوهی پشت پَر» شهرستان دشتستان قرار دارد و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.

گوردختر در میانه‌ی دهه‌ی ۱۳۸۰ مرمت شد؛ ولی اکنون وضعیت مناسبی ندارد. این بنا در تنگ ارم در بخش مرکزی شهرستان دشتستان در استان بوشهر و در جاده‌ی برازجان - کازرون قرار دارد.

در شرق گوردختر، بقایای کوشک اردشیر ساسانی دیده می‌شود. از دیگر آثار دوره‌ی هخامنشیان در برازجان می‌توان به کاخ چرخاب کوروش در یک کیلومتری جنوب غرب برازجان، کاخ سنگ سیاه و کاخ بردک سیاه در دشتستان اشاره کرد.

این آرامگاه به سبک آرامگاه کوروش بزرگ، اما در اندازه‌ی کوچک‌تر ساخته شده و سقفی شبیه آرامگاه کوروش بزرگ دارد. باستان‌شناسان تأیید کرده‌اند که این اثر متعلق به سال ۶۰۰ پیش از میلاد، دوره‌ی هخامنشیان، است.

کل بنا از ۲۴ قطعه سنگ در ابعاد مختلف ساخته و به‌وسیله‌ی بست‌های دم‌چلچله‌ای به یکدیگر متصل شده است. در ساخت این بنا مانند دیگر سازه‌های ساخته‌شده توسط معماران هخامنشی، هیچ ملاتی به‌کار نرفته‌ است. بر بالای این مقبره، قسمتی فرورفتگی شبیه به یک قاب وجود دارد که احتمالا جایگاه قرار گرفتن کتیبه‌ای مربوط به آن بوده‌ است. ارتفاع واقعی بنا 5 / 4 متر است و در درون اتاقک بنا حوضچه‌ی کوچکی وجود دارد.

گوردختر را ابتدا باستان‌شناس بلژیکی، لویی واندنبرگ، در سال ۱۳۳۹ هجری شمسی کشف کرد. واندنبرگ معتقد بود، گوردختر قبر چیش‌پیش یا کوروش یکم (جد کوروش کبیر) است؛ اما سپس علیرضا شاپور شهبازی، آن را آرامگاه کوروش کوچک دانست. گمانه‌ها درباره‌ی این بنا فراوان است. آرامگاه ماندانا، مادر کوروش یا آتوسا، دختر کوروش و شهبانوی هخامنشی، برخی دیگر از گمانه‌ها درباره‌ی این بنا هستند.

گوردختر در سال ۱۳۷۶ با شماره‌ی ۱۸۹۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

این اثر هخامنشی در اوایل دهه‌ی ۸۰ توسط گروهی به سرپرستی حسن راهساز مرمت و احیا شد. به گفته‌ی کارشناسان، پروژه‌ی گوردختر از جمله کارهای موفق این گروه مرمت‌گر بوده است. مرمت‌گران برای به‌سازی و احیای آرامگاه، ۲۴ قطعه سنگ بنا را پیاده کردند و برخی قطعات آن را که دچار رانش و جابه‌جایی شده بودند، اصلاح یا با قطعات جدید سنگ جایگزین کردند.

یادگاری‌نویسی روی بنا و ساخت‌وساز خانه‌های روستایی در حریم درجه‌ی یک اثر، وضعیت و شکل اسف‌باری به این محوطه تاریخی داده است. نخستین دست‌اندازی توسط اداره‌ی برق منطقه با نصب تیرک چراغ برق در فاصله‌ی چهار متری آن صورت گرفت. در سال ۱۳۹۱ نیز گزارش شد که داخل این بنا، مرغ و خروس و گوسفند نگهداری می‌شود.

منبع: ویکی‌پدیا

استخر؛ محل تاج‌گذاری پادشاه‌های ساسانی

$
0
0

استخر فارس

استخر فارس

شهر استخر حداقل از اواخر دوره‌ی اشکانی به‌عنوان مرکز ایالت فارس شاخته می‌شد و در دوره‌ی ساسانی به اوج رونق و اهمیت تاریخی‌اش رسید.

به گزارش ایسنا، نطفه‌ی اولیه‌ی امپراطوری ساسانی در این شهر شکل گرفت و محل تاج‌گذاری برخی پادشاه‌های ساسانی بوده است. البته از مراحل آغازین شکوفایی شهر استخر که مربوط به اعصار پیش از ساسانی است، اطلاعات چندانی در دست نیست.

در دوره‌ی هخامنشی برخی باستان‌شناسان بیشتر با توجه به موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به تخت جمشید، استخر را بخش عامه‌نشین شهر پارسه (تخت جمشید) دانسته‌اند. از سده‌های پس از هخامنشی نیز برخی سکه‌های حکام محلی پارس، عمده‌ترین مدارک به‌شمار می‌روند.

در روزگار شاهنشاهی ساسانی، استخر به‌عنوان خاستگاه آن دودمان، محل معبد مشهور آناهیتا و شهری برای تاج‌گذاری، اهمیت فراوان داشته است. پس از انتقال مرکزیت حکومت ساسانی به غرب شاهنشاهی، استخر به‌تدریج بخشی از اهمیت نخستین خود را از دست داد. با این وصف، به‌عنوان مرکز آیینی و محل تاج‌گذاری شاه‌ها و نیز مرکز منطقه‌ای فارس تا پایان این سلسله باقی ماند.

اشاره‌هایی که در شاهنامه‌ی فردوسی به نام استخر شده، علاوه بر اهمیت تاریخی، از این جهت که آیینی بودن این شهر را به‌عنوان محل تاج‌گذاری شاه‌ها و مرکزی مذهبی نمایان می‌کند، اهمیت دارد. مثلا در بیان جنگ‌های اردشیر با اردوان پنجم اشکانی: «برین همنشان تا به شهر ستخر/که بهمن بدو داشت آواز و فخر» و یا درباره‌ی تاج‌گذاری بهرام گور: «درم داد و آمد به شهر ستخر/به سر برنهاد آن کئی تاج فخر».

با آغاز حمله‌ها به ایران، فارس زودتر از مناطق دیگر مورد حمله قرار گرفت و در این میان، استخر با توجه به شورش‌های متوالی سکنه‌ی آن، بارها تسخیر و غارت شد. ویرانی‌های حاصل از این حملات از یک‌سو و رونق تدریجی شیراز، در اواخر سده‌ی اول هجری از سوی دیگر، باعث مهاجرت بخش عمده‌ای از سکنه آن شد.

بعد از آن نیز استخر در میان کشمکش حکام محلی صفاری، آل زیار و آل بویه به پادگانی نظامی تبدیل شد و سرانجام در اواخر زمامداری آل بویه به کلی ویران شد. شهر استخر پس از آن، مدتی به‌شکل یک روستا به عمر خود ادامه داد و احتمالا در سده‌های 9 و 10 هجری به کلی متروک و به‌شکل امروزی خود درآمد.

محوطه‌ی تاریخی معروف به شهر استخر در هفت کیلومتری شمال تخت جمشید، در حاشیه‌ی شرقی دشت مرودشت در استان فارس قرار گرفته است.

منبع: مجله‌ی باستان‌پژوهی، دوره جدید، سال اول، شماره 1

باشکوه ترین آبشار خاورمیانه همچنان از زیرساختهای گردشگردی محروم است

$
0
0

آبشار2

سپیدان - خبرگزاری مهر: آبشار مارگون در استان فارس به عنوان یکی از زیباترین و باشکوه ترین آبشارهای کشور و خاورمیانه همچنان کوچکترین بهره ای از زیرساختهای گردشگری نبرده و از داشتن حداقل امکانات نیز محروم است.

به گزارش خبرنگار مهر، آبشار مارگون در استان فارس به ارتفاع ۷۰ متر و عرض ۱۰۰ متر در فاصله ۴۵ کیلومتری شهرستان سپیدان به یاسوج و در۱۳۰ کیلومتری شیراز قرار گرفته که حاصل رودخانه کمهر و حوزه آبخیز آن است.

آبشار مارگون یکی از بزرگترین و باشکوه ترین آبشارهای ایران به شمار می رود که در استان فارس قرار دارد.

مارگون تنها آبشاری است که در زمستانها با وجود یخ بستن همچنان در جریان است. دامنه شیب دار و پردرخت، کوههای سر به فلک کشیده و صخره های خزه بسته چشم انداز بسیار زیبایی از مارگون به تصویر در آورده است.

منطقه حفاظت شده آبشار مارگون که شرایط و زیبایی خود آبشار را دارد در سال 78 با مصوبه شورای حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی اعلام شد. خرس قهوه ای، بز و پازن، خارپشت، کفتار، رودک، شغال، گرگ، روباه معمولی و... از گونه های جانوری مشاهده شده در این منطقه به شمار می رود.

آبشار1

این آبشار را زیباترین آبشار خاورمیانه می دانند و جزو پنج منطقه نمونه گردشگری است. در تمامی ایام هفته به خصوص روزهای تعطیل بالغ بر یک هزار خودرو سواری از اقصی نقاط کشور و به ویژه استان فارس به این منطقه سفر می کنند.

طی سالهای اخیر تاکیدات زیادی برای رسیدگی به این آبشار بسیار زیبا صورت گرفته اما همچنان از داشتن امکانات حداقلی مورد نیاز گردشگران بی بهره مانده است.

گرچه در طول سال به خصوص ایام تابستان و نوروز، گردشگران بسیار زیادی از این منطقه دیدن می کنند اما حضور گردشگران در این منطقه نه به خاطر برخورداری از زیرساختهای مناسب اقامتی است بلکه این خود آبشار است که مردم را به سوی خود جلب می کند.

زیبایی های منطقه گردشگری مارگون باعث می شود در طول سال مسافران زیادی از آن بازدید کنند و اگر قرار باشد برای جذب گردشگر  سهمی برای زیرساختها در نظر گرفته شود به طور حتم نمره چندان چشمگیری به این بخش تعلق نخواهد گرفت.

فرماندار  شهرستان سپیدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه آبشار مارگون یک فضای بسیار زیبا و دیدنی گردشگری است که در طول سال تعداد زیادی برای بازدید به این منطقه سفر می کنند، گفت: در این منطقه گردشگری در حوزه زیرساختها کم کاری شده و از داشتن حداقل امکانات نیز محروم است به گونه ای که گردشگران برای استفاده از سرویس بهداشتی نیز با مشکل روبرو هستند.

عبدالحسن صمدنژاد ادامه داد: طی مدت اخیر اقدامات مناسبی برای فراهم شدن حداقل امکانات در منطقه مارگون انجام شده اما متاسفانه به دلیل ممانعت اهالی محل در این حوزه با مشکلاتی روبه رو هستیم.

آبشار2

وی بیان کرد: در منطقه گردشگری مارگون نیاز به سرمایه گذاری احساس می شود به همین دلیل اقدامات زیادی برای ورود سرمایه گذار به این بخش انجام شد اما متاسفانه اهالی محل از این اقدام جلوگیری کردند.

وی در ادامه با اشاره به وضعیت جاده منتهی به آبشار مارگون نیز تصریح کرد: جاده ورودی این آبشار مناسب نیست که در این خصوص اعتباری برای تعریض کردن این جاده در نظر گرفته شده است.

فرماندار سپیدان  با اشاره به اینکه در روزهای تعطیل تعداد زیادی به این منطقه سفر می کنند، بیان کرد: ساختن رستوران و کافی شاپ در منطقه گردشگری مارگون با توجه به حجم بالای سفر گردشگران که حتی در برخی از روزهای تعطیل به شش هزار نفر نیز می رسد، ضروری است به همین دلیل مسئولان مربوطه باید در این رابطه اقدام کنند

وی افزود: علاوه بر این ساخت سرویس بهداشت و پارکینگ برای گردشگران در این منطقه لازم است از این رو با توجه به اینکه در فصل تابستان حجم سفر گردشگران به این منطقه افزایش می یابد باید حداقل امکانات برای گردشگران فراهم شود.

آبشار3

صمدنژاد با اشاره به عدم توجه به موضوع گردشگر در کشور اظهار داشت: متاسفانه در کشور ما فرهنگ گردشگری جا نیفتاده از این رو هیچگونه شکوفایی در این بخش صورت نگرفته است.

فرماندار سپیدان گفت: طی یک سال و نیم گذشته اقدامات زیادی برای رفع مشکلات و فراهم شدن زیرساختها در این منطقه انجام شده و طرحهای بلند و کوتاه مدت نیز ارائه شده است.

حضور بی سابقه گردشگران در زیباترین آبشار لرستان

$
0
0

آبشار لرستان

آبشار لرستان

ورود بی سابقه گردشگران به آبشار بیشه در استان لرستان موجب ترافیک در مسیر دسترسی به این جاذبه طبیعی شده تا بسیاری از گردشگران تابستانی تب تند تابستان را در خنکای این آبشار دیدنی فروکش کند.

به گزارش مهر، طی روزهای اخیر آبشار بیشه در استان لرستان شاهد رکورد شکنی در زمینه پذیرش گردشگران بوده به طوریکه بسیاری از مسافران از جای جای کشورمان این جاذبه طبیعی را برای گذراندن تعطیلات خود انتخاب کردند.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: طی روزهای گذشته شاهد استقبال بی سابقه گردشگران از زیباترین آبشار لرستان بوده ایم.

دیانوش چراغی افزود: در روز عید سعید فطر شاهد رکوردشکنی حضور گردشگران در محل این جاذبه طبیعی بودیم به طوریکه در یک روز بیش از هفت هزار نفر از این محل بازدید کردند.

وی با اشاره به تردد بیش از هزار و 500 دستگاه وسیله نقلیه در مسیر منتهی به آبشار بیشه لرستان افزود: در این راستا تدابیر ویژه ای برای ساماندهی حضور گردشگران در محل آبشار بیشه اندیشیده شد.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان با بیان اینکه کار ساماندهی گردشگران در این محل با همکاری دهیاریهای بیشه و پسیل صورت گرفت افزود: همچنین سوئیت های اقامتی میراث فرهنگی، خانه های استیجاری اهالی روستاها و مکان های اقامتی موجود در ایستگاه راه آهن در اختیار گردشگران قرار داده شد.

چراغی با اشاره به تجهیز سرویسهای بهداشتی و نمازخانه های موجود در محل آبشار بیشه لرستان برای پذیرایی از مسافران تابستانی عنوان کرد: آبشار بیشه در حال حاضر پربازدید ترین جاذبه طبیعی استان لرستان طی روزهای اخیر بوده است.

وی عنوان کرد: با توجه به آب و هوای معتدل و چهارفصل استان لرستان بسیاری از گردشگران تابستانی مقصد سفر خود را این استان قرار دادند که آمار اقامت مسافران پس از جمع بندی اطلاع رسانی خواهد شد.

بنابر این گزارش آبشار بیشه یکی از آبشارهای زیبای استان لرستان و ایران است. این آبشار در دل کوههای زاگرس در شهرستان دورود قرار گرفته است و فاصله آن تا شهر دورود ۳۵ کیلومتر است.

این آبشار در کنار راه آهن تهران - خوزستان و در نزدیکی ایستگاه بیشه قرار گرفته و از این رو هر ساله پذیرای در ایام مختلف بهار و تابستان پذیرای مسافران زیادی از جای جای کشورمان است.

آبشار بیشه با چشم اندازی زیبا یکی از نادرترین و زیباترین آبشارهای استان لرستان است. ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین است و ۱۰متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار می باشد و عرض تاج آبشار ۲۰ متر است.

در بالای آبشار، روبروی ایستگاه چشمه های پر آب متعددی دیده می شود که از دل کوه می جوشند و زمزمه کنان از وسط ایستگاه قطار گذشته و آبشار بیشه را تشکیل می دهند.

هوای خنک و با طراوت، سرسبزی و شادابی کوههای بلند و دلنشین بیشه را به یک منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است.

از شهرستان دورود به طرف آبشار مناطق دیدنی در کنار رودخانه سزار وجود دارد که می توان به آبشارهای فصلی و دائمی، آبشارهای یخی در زمستان و درختان متنوع اشاره کرد. فاصله این آبشار دیدنی تا خرم آباد نیز از طریق جاده 64 کیلومتر است.

طی سالهای اخیر ضمن ایجاد زیرساختهای لازم در محل این آبشار زیبا بسترهای لازم برای جذب سرمایه گذار بخش خصوصی در این منطقه فراهم شده است.

زادگاه مادها کجاست؟

$
0
0

کرمانشاه2

کرمانشاه1

سرزمین کرمانشاهان در دوران مادها یکی از اصلی ترین محدوده قلمرو مادها محسوب می شده و حتی بسیاری از کارشناسان معتقدند که کرمانشاه زادگاه مادهاست.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی هنری خبرگزاری ایسنا منطقه کرمانشاه، مادها در پایان سده هشتم و آغاز سده هفتم قبل از میلاد در نواحی غرب ایران حکومت می کردند. این سلسله اولین حکومتی است که به شیوه پادشاهی و از نژاد آریایی‌ها بودند.

علیرضا مرادی بیستونی - معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان - کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، در این باره گفت: نخستین اشاره به قوم مادها در کتیبه‌ای به تاریخ 837 قبل از میلاد است که در آن سرزمین مادها را کوه‌های کردستان و کرمانشاهان دانسته اند.

وی افزود: این قوم که از نژاد آریایی است، پس از آنکه نتوانست بر دولت مقتدر آرارات پیروز شود، سرزمین‌های امروزی آذربایجان – کردستان و کرمانشاهان و... را اشغال کرد. این پیروزی‌ها ممالک مجاور را نگران کرد، پس دولت آشور به ماد حمله کرد و قوم ماد پس از پذیرفتن خسارت‌های سنگین در سال 838 قبل از میلاد تابعیت دولت آشور را پذیرفت.

این باستان شناس کرمانشاهی اظهارکرد: کرمانشاه در زمان مادها یکی از ایالت‌های غربی آن دولت بود و در زمان کیاکسار جزء ساترپ نشین (استانداری) دهم بود که به بیت هامبان از آن یاد شده است.

مرادی بیستونی تصریح کرد: در سال 550 قبل از میلاد حکومت مادها به دست کورش پادشاه ممالک پارس پس از 158 سال خاتمه یافت و ماد و پارسوا یکپارچه شد. همچنین در سال‌های بین 727 – 715 قبل از میلاد یکی از سران ماد به نام دیائوکو به مخالفت با سارگن به آشور لشکر کشید و چون قوای سارگن بیشتر بود شکست خورد.

معاون میراث فرهنگی استان کرمانشاه با اشاره به آثار به جای مانده از دوران مادها در استان کرمانشاه، گفت: گوردخمه ها یکی از اصلی ترین آثار به جای مانده از دوران مادها در استان کرمانشاه است.

وی در مورد گوردخمه های مادی، افزود: شیوه تدفین مردگان در ایران باستان متفاوت بوده است و با توجه به باورهای دینی مردم در هر عصر و زمانی به گونه ای خاص صورت می گرفته است، گاهی جسد شخص مرده را در نزدیکی محل سکونت او مثلا کف غار یا در کف منزل وی دفن می کردند و گاهی در صخره ها قرار می‌دادند. در برهه‌ای آن‌را در زمین دفن می کردند و در دورانی هم از تابوت اعم از سنگی یا سفالین یا خمره‌های بزرگ استفاده می شد.

مرادی بیستونی خاطرنشان کرد: گوردخمه به آرامگاه‌های سنتی گفته می شود که از سنگ و در دل کوه تراشیده می‌شود.

کرمانشاه2

 
گوردخمه کرمانشاه

این باستان‌شناس کرمانشاهی درباره گوردخمه‌های مادی در استان کرمانشاه همچنین اظهار کرد: گوردخمه بیستون در شهر بیستون و در محوطه آثار باستانی و بالاتر از مجسمه هرکول قرار دارد. این گوردخمه با عمق 57 سانتی متر و اندازه دهانه پائین آن 100 سانتیمتر و دهانه بالایی آن 85 سانتیمتر و گودی کف آن 10 سانتی متر است و ارتفاع بلندترین نقطه سقف آن 75 سانتی متر است. این گوردخمه از کوچک ترین گوردخمه‌های استان به شمار می‌رود که دهانه این گوردخمه به طرف شرق است.

وی ادامه داد: همچنین گوردخمه دیره (شلین) یکی دیگر از آثار دوران مادها در دیار سنگ و آب است که در کنار جاده سرپل ذهاب به طرف گیلانغرب و در منطقه دیره قرار دارد.

مرادی بیستونی تصریح کرد: از مشخصات گوردخمه دیره این است که طول آن 6.50 متر و عمق 3.20 متر و ارتفاع 2.15 متر است. این دخمه بزرگ و در عین حال بسیار ساده تراشیده شده است و دهانه این دخمه به سمت شمال است.

این باستان شناس کرمانشاهی گوردخمه‌های دربند صحنه، نیایشگاه‌های مادی واقع در محوطه تاریخی بیستون و سنگ مذبح روانسر را از دیگر آثار دوران مادها در استان کرمانشاه دانست.

Viewing all 68 articles
Browse latest View live